Artikeln publicerades 29 augusti 2023

Vecka om suicidprevention

Händer som håller fram ett tänt ljus.

Suicidpreventiva veckan äger rum mellan den 4 och 10 september. Vara kommun och Svenska kyrkan kommer att ordna aktiviteter tillsammans.

Tisdag 5 september

Utställning

Utställning på biblioteket öppnar och det finns informationsmaterial. Anhörigkonsulent och diakon kommer att finnas på plats för samtal.

Pärla armband

Pärla armband med budskapet Aldrig ensam.

Tid och plats: 15.00 på biblioteket i Vara.

Föreläsning

Föreläsning med Andreas Björlemyr från Sankt Lukas-stiftelsen. Han är psykolog och psykoterapeut och kommer att prata om hur det är att vara förälder eller anhörig till någon med psykisk ohälsa samt vad man kan göra.

Tid och plats: 18.00-20.00 på biblioteket i Vara

Onsdag 6 september

Pärla armband

Pärla armband med budskapet Aldrig ensam.

Tid och plats: 15.00 på biblioteket i Vara.

Torsdag 7 september

Föreläsning

Katarina Lindgren är sjukhusdiakon på Skaraborg Sjukhus Skövde. Hon har lång och bred erfarenhet av de svåra och tunga samtalen. Hon kommer att berätta om sitt arbete utifrån hennes situation på sjukhuset, om hur de arbetar i kontakten med de som drabbas samt hennes erfarenheter av hur man kommer vidare efter en förlust. I samband med föreläsningen kommer vi att servera fika.

Tid och plats: 18.00-20.00 i församlingshemmet i Vara

Söndag 10 september

Ljusmanifestation

Den 10 september är suiciddagen. Det uppmärksammas med en gudstjänst i Vara kyrka. Vi tänder ljus och minns personer som inte längre finns bland oss och vi tänder ljus för att visa att det finns hopp och att förändring är möjlig.

Tid och plats: 18.00-20.00 i Vara kyrka

Hela veckan

Utställning på biblioteket i Vara med fakta och information om olika ideella föreningar i Sverige. Biblioteket kommer även att ta fram böcker i ämnet.

Tid och plats: Bibliotekets ordinarie öppettider

Har du eller någon närstående tankar på suicid kan du kontakta 1177, Minds självmordslinje på telefonnummer 901 01 eller deras chatt på mind.se Länk till annan webbplats.. Du kan också ringa jourhavande medmänniska på 08-702 16 80 och vid akuta situationer 112.