Barn och unga

Orangea bokstäver BARN med bibliotekets barnavdelning i bakgrunden

Biblioteket för barn och unga!

Vi har böcker för alla åldrar, från pekböcker för de allra minsta till ungdomsböcker och faktaböcker och hittar du inte det du söker, säg till oss så försöker vi hjälpa dig!
Länk för att söka i vår bibliotekskatalog!

Aktuellt!

Bok och Bebis

Böcker, ramsor och språkutveckling!
Biblioteket besöker Öppna förskolan Gläntan för en mysig stund tillsammans med barn ca 0-3 år och deras vuxna. Vi läser böcker, ramsor och sjunger sånger och pratar lite om språkutveckling hos barn.

När? Torsdagar klockan 10. Följande datum: 9 februari, 9 mars, 6 april, 4 maj, 1 juni.
Var? Öppna förskolan Gläntan/Familjehuset Ängen (Vårdcentrum).
Ingen anmälan, gratis.
Arrangör: Vara folkbibliotek i samarbete med Familjehuset Ängen.

Bibblix!

Bibblix är en app med böcker och lästips för dig som är 6 till 12 år. Varje vecka fylls Bibblix på med nya böcker och tips. Det finns mer än 2000 böcker att välja bland. Läs mer i fliken ”Bibblix” nedan.

 

Bibblix

Tre böcker i en hög brevid texten bibblix

Bibblix: en bok-app för barn

Bibblix är en app med böcker och lästips för smarta mobiler och surfplattor. Den är gjord för dig som är 6 till 12 år, men det finns också många ungdomsböcker att läsa i appen. Varje vecka fylls Bibblix på med nya böcker och tips. Det finns mer än 2000 böcker att välja bland.

Hitta en bok

Du kan hitta en bok i Bibblix på olika sätt. Kolla i nyhetslistan eller månadens temalista, välj ett särskilt ämne eller ålder. Letar du efter en speciell bok skriver du vad den heter i sökrutan. Du kan också skriva in författarens namn.

Läs direkt i Bibblix

I Bibblix finns många böcker att läsa direkt. Du kan provläsa någon sida innan du lånar boken. Det här går bra på olika sorters mobiler och surfplattor.

Fem böcker i veckan

Bor du i Vara kommun kan du logga in i Bibblix. Då får du låna och läsa fem böcker i veckan. Varje lån har du i fyra veckor. Böckerna du lånar syns på din profilsida.

Listor

Gör en lista i Bibblix! Ifall du hittar en bok som du vill läsa senare eller om du vill komma ihåg vilka böcker du har läst- gör en lista!

Hundratals boktips

I Bibblix finns det också tips på böcker som du kan låna på ditt vanliga bibliotek,  som bara finns i pappersformat.

Kom igång – gör så här:

Ladda ner appen Bibblix från Google Play eller App store. Den är gratis och du kan ha den i en smart mobil och på en surfplatta.
För att logga in behöver du ditt bibliotekskort och den pin-kod du använder när du lånar böcker på biblioteken. Prata med bibliotekspersonalen om du vill ha hjälp med inloggning.

Skapa en profil och logga in

Profilsymbol

  • Öppna Bibblix. Klicka på figuren högst upp till höger. Skriv in ditt namn eller ett alias.
  • Klicka på pennan vid figuren. Nu kan du välja en profilbild. Den kan du byta när du vill.
  • Klicka på knappen ”Lägg in lånekort”. I rutan under ”Lånekortsnummer” skriver du in numret som finns på baksidan av ditt bibliotekskort. Skriv alla siffror och bokstäver efter varandra, utan mellanrum.
  • I rutorna nedanför skriver du pin-koden du använder för att låna på biblioteken. Klicka på knappen ”Ok”.

Låna och läs

Olika kategorier och texten Vad vill du läsa?

  • Leta reda på en bok som du vill läsa. Klicka på boken så får du veta mer om den. De flesta böckerna kan du läsa direkt i Bibblix. Titta efter en grön knapp med en surfplatta och orden ”Läs boken” på. Klicka på den så öppnas boken.

Frågor och hjälp med problem

På Bibblix webbsida finns svar på några vanliga frågor.

Om du behöver hjälp med appen kan du mejla till Bibblix support.

Evenemang och aktiviteter

VÅR 2023

BOK OCH BEBIS

Böcker, ramsor och språkutveckling!
Biblioteket besöker Öppna förskolan Gläntan för en mysig stund tillsammans med barn ca 0-3 år och deras vuxna. Vi läser böcker, ramsor och sjunger sånger och pratar lite om språkutveckling hos barn.

När? Torsdagar klockan 10. Följande datum: 9 februari, 9 mars, 6 april, 4 maj, 1 juni.
Var? Öppna förskolan Gläntan/Familjehuset Ängen (Vårdcentrum).
Ingen anmälan, gratis.
Arrangör: Vara folkbibliotek i samarbete med Familjehuset Ängen.

SAGOSTUND – VÄRLDSBOKDAGEN

Lördag 22 april kl. 11.00–11.30
En mysig sagostund för barn ca 4-7 år och medföljande vuxen. En del av Världsbokveckan i Vara.
Gratis, ingen anmälan.
Barnavdelningen, Vara bibliotek
Arr: Bibliotek & Kultur

Länk till alla evenemang på våra bibliotek

Digitala sagostunder

Välkommen till våra digitala sagostunder med Anne Modig som läser klassiska sagor!
För barn ca 3-5 år.

Sötgröten

Lurifaxen

Prins Hyacint

Husdjurens boktips

Här kommer en hel rad med boktips för barn och unga, från våra husdjur!

Hund på matta med en uppslagen bok.

Förskoleklass Blåklinten på Vedums skola kommer under hösten komma med boktips från sina husdjur och gosedjur. Först ut att tipsa är Simson!

Simson tipsar: Bojan och polisbilen

Hej! Jag har läst Bojan och polisbilen. Boken handlar om Bojans mamma som varit polis och hon visar hur polisbilen ser ut och vad som finns i den. Boken var spännande! Hälsningar Simson

Katt som kramar en bok

Goblin tipsar: Läskiga huset – tvättstugan

Jag heter Goblin och är 9 år. Spännande, lättlästa böcker är det jag gillar bäst. Här kommer ett tips! Boken heter Läskiga huset – tvättstugan och är skriven av Mårten Melin. Jina och hennes lillebror ska vara ensamma hemma en kväll. De bor i en lägenhet i ett stort gammalt hus och Jina har fått i uppdrag av sin mamma att hämta tvätten i tvättstugan som ligger på vinden. Hon tassar snabbt upp för trapporna i trapphuset och stänger dörren till tvättstugan bakom sig. Hon tycker att det är lite läskigt. Ljuset slocknar plötsligt och ganska snart märker hon att någon tittar på henne ur mörkret, någon som kanske inte vill henne väl… Ruggig läsning för modiga barn…och katter. /Goblin

Hund ligger i solen med en bok

Lady tipsar: Nelly Rapp och det hemliga biblioteket

Matte har tagit hem en spännande bok om en monsteragent. Det är en person som bekämpar monster och spöken. Lite läskigt tycker jag men ganska mysigt att ligga ute i solen och läsa./ Lady

Katt ligger i soffa med en bok

Missan tipsar: Peggy Pirat och dödens grotta.

Peggys hund Rufus är fast i Dödens grotta och det sägas att man ska ha tur för att komma ut levande därifrån, men Peggy måste rädda sin hund….. Spännande och lättläst tycker Missan (och Anneli)

Hund ligger i trädgårdssoffa med en bok

Lelle tipsar: Handbok för Superhjältar

Ibland blir man lite trött när man läser men Handbok för superhjältar är en väldigt bra bok. Både spännande och rolig. Jag skulle också vilja vara en superhjälte men jag måste vila lite först/ Lelle

Hund ligger på rygg i sängen med en bok

Molly tipsar: En duktig hund äter kakan

Mollys boktips är: En duktig hund äter kakan! Tredje delen om hunden McTravis som bor med en ganska rörig och tokig familj. I den här boken har pappa Peachey fått bakning på hjärnan, det går inte så bra men McTravis gillar kakorna skarpt. Lika bra och rolig som de tidigare böckerna tycker Molly (och Anneli)

Katt biter i en bokrygg

Sigge tipsar: Tuffa gänget –”en zombiekatt-attack”

Om ni inte har en egen zombiekatt hemma kan ni i alla fall läsa om en!
Tuffa gänget –”en zombiekatt-attack” är en humoristisk serie om ett gäng värstingar, Herr Varg, Herr Haj, Herr Orm och Herr Piraya som har tröttnat på att alla blir rädda så fort de får syn på dem. Nu vill de vara hjältar, och det ska de bli genom att göra goda gärningar. Men det är lättare sagt än gjort!
En perfekt bok att sätta i händerna på en kille/tjej som vill ha en rolig berättelse med en blandning av bilder och text hälsar Sigge (och Ann-Sofie)

Katt läser en bok

Iris tipsar: The Wonky Donkey

Iris gillar inte att bli skrämd så hon läser helst roliga böcker. Hon kan ibland klämma till med en engelsk barnbok. Just denna är underbar. En sång finns att lyssna till på youtube, sök på Wonky Donkey song. //Jeanette

De små barnens bok

Vara folkbibliotek samarbetar med BVC och delar ut två gåvoböcker till barn 0–4 år – en när barnet är ca 10 månader och en när barnet är ca 4 år. Samarbetet innebär att familjen får ett presentkort vid BVC-besöket. Familjerna kan sedan lösa in presentkortet mot en bok på ett bibliotek i Vara kommun.

Tidskrifter för barn och unga

Tidskrifter för barn och unga att läsa på biblioteket eller låna hem:

Robot
Robot Minecraft
Min häst
Bamse
Kamratposten

Talböcker

Länk till Legimus

Boka in en tid på biblioteket och be om hjälp att skaffa inloggningsuppgifter till Legimus.
Bibliotekspersonalen visar visar då också hur du går till väga för att ladda ner talböcker. Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman.
Ring eller skicka ett mail för att boka en tid.
Kontaktperson för barn: Jessica Söderlund tel: 0512-31650 eller 0512-31155.

Bra länkar

Länk till Barnens bibliotek. Här kan du få boktips, läsa om författare, få pysseltips och mycket mer!

Länk till Barnens bibliotek som har boktips på olika språk.

Länk till Barnboksbloggen som tipsar om böcker för både barn och deras vuxna.

Länk till Polarbibblo som är en sida med lästips, skrivtips och annan inspiration. Hit kan barn och unga även skicka in egna texter och lästipsa själva.

Länk till Internationella biblioteket där kan du få information om böcker och annan media på olika språk. Webbsidan finns på åtta språk: svenska, arabiska, persiska, kinesiska, ryska, spanska, franska och engelska.

barnboksprat.se

barnensboktips.se

barnochungdomsbok.blogspot.com

För föräldrar

Att läsa för barn och att stödja dem i deras läsutveckling är både roligt och viktigt. Hos oss på biblioteket finns de böcker för alla åldrar och stadier.

Vill du hjälpa ditt barn med läsningen men vet inte vad ni ska låna för böcker? Fråga personalen om tips.
Har du svårt att hinna hit och låna böcker, vi kan plocka ihop till dig.

Lånekort

Behöver ditt barn ett nytt lånekort?

Länk till information och låntagaravtal!

Välkommen att låna!

För pedagoger

Som lärare/pedagog, anställd i Vara kommun, kan du komma till oss på biblioteken och få ett lånekort i tjänsten. Detta kort ger dig längre lånetid.
Länk till Institutionslånekort

Facklitteratur/skönlitteratur i form av temalådor hjälper bibliotekspersonalen till med att plocka ihop om det önskas. Här nedan kan du beställa boklåda.

Besök oss – maila eller ring gärna och boka tid.
Vi bjuder in alla förskoleklasser, då får alla barn med vårdnadsgivares medgivande ett eget lånekort. Vi pratar om böcker, läsning och hur det funkar på biblioteken.

Aktuellt – Gratis digitala barnböcker på Ukrainska!

Kommer du att ha kontakt med barn som kommit från krigets Ukraina? Kanske som lärare, familjehem eller bara som medmänniska?
Tipsa gärna om länkarna på sidan nedan, för att barn ska kunna få tillgång till berättelser på sitt eget språk även när de lämnat sitt hemland.
Ladda ner ukrainska barnböcker – Digiteket

_____________________________________________________________________________________
För pedagoger på Nästegårdskolan:

Du och dina elever är välkomna att besöka biblioteket under öppettiderna, och även de dagar biblioteket är stängt och obemannat. Det finns en låneautomat för återlämning, lån och förlängning av lån. För att kunna använda automaten krävs lånekort med pinkod. Lånekort behövs alltid vid lån, även över disk.
Ibland kan den stängda bibliotekslokalen vara upptagen och bokad för föreningsverksamhet, studiecirkel eller annan skolklass och just då kan du inte använda biblioteket.

_____________________________________________________________________________________
För pedagoger på Vedums skola:

Du och dina elever är välkomna att besöka biblioteket under öppettiderna, och även de dagar biblioteket är stängt och obemannat. Det finns en låneautomat för återlämning, lån och förlängning av lån. För att kunna använda automaten krävs lånekort med pinkod. Lånekort behövs alltid vid lån, även över disk.
Ibland kan den stängda bibliotekslokalen vara upptagen och bokad för föreningsverksamhet, studiecirkel eller annan skolklass och just då kan du inte använda biblioteket.

För pedagoger - beställ boklåda

Tre böcker i en hög brevid texten bibblix

Bibblix: en bok-app för barn

Bibblix är en app med böcker och lästips för smarta mobiler och surfplattor. Den är gjord för dig som är 6 till 12 år, men det finns också många ungdomsböcker att läsa i appen. Varje vecka fylls Bibblix på med nya böcker och tips. Det finns mer än 2000 böcker att välja bland.

Hitta en bok

Du kan hitta en bok i Bibblix på olika sätt. Kolla i nyhetslistan eller månadens temalista, välj ett särskilt ämne eller ålder. Letar du efter en speciell bok skriver du vad den heter i sökrutan. Du kan också skriva in författarens namn.

Läs direkt i Bibblix

I Bibblix finns många böcker att läsa direkt. Du kan provläsa någon sida innan du lånar boken. Det här går bra på olika sorters mobiler och surfplattor.

Fem böcker i veckan

Bor du i Vara kommun kan du logga in i Bibblix. Då får du låna och läsa fem böcker i veckan. Varje lån har du i fyra veckor. Böckerna du lånar syns på din profilsida.

Listor

Gör en lista i Bibblix! Ifall du hittar en bok som du vill läsa senare eller om du vill komma ihåg vilka böcker du har läst- gör en lista!

Hundratals boktips

I Bibblix finns det också tips på böcker som du kan låna på ditt vanliga bibliotek,  som bara finns i pappersformat.

Kom igång – gör så här:

Ladda ner appen Bibblix från Google Play eller App store. Den är gratis och du kan ha den i en smart mobil och på en surfplatta.
För att logga in behöver du ditt bibliotekskort och den pin-kod du använder när du lånar böcker på biblioteken. Prata med bibliotekspersonalen om du vill ha hjälp med inloggning.

Skapa en profil och logga in

Profilsymbol

  • Öppna Bibblix. Klicka på figuren högst upp till höger. Skriv in ditt namn eller ett alias.
  • Klicka på pennan vid figuren. Nu kan du välja en profilbild. Den kan du byta när du vill.
  • Klicka på knappen ”Lägg in lånekort”. I rutan under ”Lånekortsnummer” skriver du in numret som finns på baksidan av ditt bibliotekskort. Skriv alla siffror och bokstäver efter varandra, utan mellanrum.
  • I rutorna nedanför skriver du pin-koden du använder för att låna på biblioteken. Klicka på knappen ”Ok”.

Låna och läs

Olika kategorier och texten Vad vill du läsa?

  • Leta reda på en bok som du vill läsa. Klicka på boken så får du veta mer om den. De flesta böckerna kan du läsa direkt i Bibblix. Titta efter en grön knapp med en surfplatta och orden ”Läs boken” på. Klicka på den så öppnas boken.

Frågor och hjälp med problem

På Bibblix webbsida finns svar på några vanliga frågor.

Om du behöver hjälp med appen kan du mejla till Bibblix support.

E-tjänster och Självservice

I vår självserviceportal kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.