Barn och unga

Massor av plastbokstäver i olika färger

Biblioteket för barn och unga!

Vi har böcker för alla åldrar, från pekböcker för de allra minsta till ungdomsböcker och faktaböcker och hittar du inte det du söker, säg till oss så försöker vi hjälpa dig!
Länk för att söka i vår bibliotekskatalog!

På gång i sommar!

En ekorre i en skog med texten SOMMARBOKEN
UT I DET VILDA – LÄS OCH LETA
En av våra bibliotekarier är på vandring i Vara den här sommaren, med en trave riktigt bra böcker. Tyvärr är hon ganska slarvig av sig, och lämnar kvar dem överallt… Om du hittar dem först får du behålla dem! Håll utkik på vår Facebooksida, och här på hemsidan, efter filmhälsningar från vår vilsna vandrare. Filmerna innehåller ledtrådar som hjälper dig lista ut var du ska leta efter bokpaketen!
Lycka till ute i det vilda!

På gång i höst!

KAN SJÄLV! En ljudupplevelse för de allra minst, 0-2 år.
Utställningen visas i Tomrummet på Vara bibliotek 22 september – 20 oktober 2021.
Läs mer om Kan själv!

Evenemang och aktiviteter

Varje termin anordnar biblioteket i Vara ”Barnens Lördag” då hela biblioteket är till för barn med massor av olika roliga aktiviteter. Håll utkik efter ”Barnens Lördag”, det är vårt största arrangemang, ofta med massor av besökare. Vi anordnar även aktiviteter på loven och brukar ha teater på jullovet. Ibland har vi sagostunder.

Länk till alla evenemang på våra bibliotek

Digitala sagostunder

Välkommen till våra digitala sagostunder med Anne Modig som läser klassiska sagor!
För barn ca 3-5 år.

Sötgröten

Lurifaxen

Prins Hyacint

Husdjurens boktips

Här kommer en hel rad med boktips för barn och unga, från våra husdjur!

Hund på matta med en uppslagen bok.

Förskoleklass Blåklinten på Vedums skola kommer under hösten komma med boktips från sina husdjur och gosedjur. Först ut att tipsa är Simson!

Simson tipsar: Bojan och polisbilen

Hej! Jag har läst Bojan och polisbilen. Boken handlar om Bojans mamma som varit polis och hon visar hur polisbilen ser ut och vad som finns i den. Boken var spännande! Hälsningar Simson

Katt som kramar en bok

Goblin tipsar: Läskiga huset – tvättstugan

Jag heter Goblin och är 9 år. Spännande, lättlästa böcker är det jag gillar bäst. Här kommer ett tips! Boken heter Läskiga huset – tvättstugan och är skriven av Mårten Melin. Jina och hennes lillebror ska vara ensamma hemma en kväll. De bor i en lägenhet i ett stort gammalt hus och Jina har fått i uppdrag av sin mamma att hämta tvätten i tvättstugan som ligger på vinden. Hon tassar snabbt upp för trapporna i trapphuset och stänger dörren till tvättstugan bakom sig. Hon tycker att det är lite läskigt. Ljuset slocknar plötsligt och ganska snart märker hon att någon tittar på henne ur mörkret, någon som kanske inte vill henne väl… Ruggig läsning för modiga barn…och katter. /Goblin

Hund ligger i solen med en bok

Lady tipsar: Nelly Rapp och det hemliga biblioteket

Matte har tagit hem en spännande bok om en monsteragent. Det är en person som bekämpar monster och spöken. Lite läskigt tycker jag men ganska mysigt att ligga ute i solen och läsa./ Lady

Katt ligger i soffa med en bok

Missan tipsar: Peggy Pirat och dödens grotta.

Peggys hund Rufus är fast i Dödens grotta och det sägas att man ska ha tur för att komma ut levande därifrån, men Peggy måste rädda sin hund….. Spännande och lättläst tycker Missan (och Anneli)

Hund ligger i trädgårdssoffa med en bok

Lelle tipsar: Handbok för Superhjältar

Ibland blir man lite trött när man läser men Handbok för superhjältar är en väldigt bra bok. Både spännande och rolig. Jag skulle också vilja vara en superhjälte men jag måste vila lite först/ Lelle

Hund ligger på rygg i sängen med en bok

Molly tipsar: En duktig hund äter kakan

Mollys boktips är: En duktig hund äter kakan! Tredje delen om hunden McTravis som bor med en ganska rörig och tokig familj. I den här boken har pappa Peachey fått bakning på hjärnan, det går inte så bra men McTravis gillar kakorna skarpt. Lika bra och rolig som de tidigare böckerna tycker Molly (och Anneli)

Katt biter i en bokrygg

Sigge tipsar: Tuffa gänget –”en zombiekatt-attack”

Om ni inte har en egen zombiekatt hemma kan ni i alla fall läsa om en!
Tuffa gänget –”en zombiekatt-attack” är en humoristisk serie om ett gäng värstingar, Herr Varg, Herr Haj, Herr Orm och Herr Piraya som har tröttnat på att alla blir rädda så fort de får syn på dem. Nu vill de vara hjältar, och det ska de bli genom att göra goda gärningar. Men det är lättare sagt än gjort!
En perfekt bok att sätta i händerna på en kille/tjej som vill ha en rolig berättelse med en blandning av bilder och text hälsar Sigge (och Ann-Sofie)

Katt läser en bok

Iris tipsar: The Wonky Donkey

Iris gillar inte att bli skrämd så hon läser helst roliga böcker. Hon kan ibland klämma till med en engelsk barnbok. Just denna är underbar. En sång finns att lyssna till på youtube, sök på Wonky Donkey song. //Jeanette

De små barnens bok

Vara Folkbibliotek samarbetar med BVC och delar ut ”De små barnens bok” till alla barn vid ca 6 månaders ålder.

Tidskrifter för barn och unga

Tidskrifter för barn och unga att läsa på biblioteket eller låna hem:

Robot
Robot Minecraft
Min häst
Bamse
Kamratposten
Julia

Talböcker

Du som har nedsatt syn eller har svårt att läsa av annan orsak, exempelvis om du har dyslexi, har rätt att låna talböcker. Talböcker är inlästa böcker som man lyssnar på.
För att läsa talböcker behövs en talboksspelare. Biblioteket har några sådana spelare för utlån. Det går också att lyssna på talböcker i en vanlig cd-spelare, förutsatt att den har en Mp3-funktion. Det fungerar också att läsa talböcker i en dator, men då krävs ett speciellt läsprogram,

Länk till läsprogrammet Amis.

Talböcker görs i ett format som gör att det går att bläddra i dem, hoppa mellan kapitel, samt sätta bokmärken och justera hastigheten.

Egen nedladdning

Du som är i behov av talböcker har också möjlighet att själv ladda ner böcker direkt till din egen dator, smartphone eller surfplatta. Appen Legimus gör det enkelt att ladda ner talböcker. Du kan då, när som helst på dygnet, komma åt mer än 100 000 talböcker!

Länk till Appen Legimus

Länk till Legimus

Boka in en tid på biblioteket och be om hjälp att skaffa inloggningsuppgifter till Legimus.
Bibliotekspersonalen visar visar då också hur du går till väga för att ladda ner talböcker. Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman.
Ring eller skicka ett mail för att boka en tid.
Kontaktperson för barn: Jessica Söderlund tel: 0512-31650 eller 0512-31155.

Bra länkar

Länk till Barnens bibliotek. Här kan du få boktips, läsa om författare, få pysseltips och mycket mer!

Länk till Barnens bibliotek som har boktips på olika språk.

Länk till Ge mig boken som tipsar om böcker för barn mellan 6-13 år.

Länk till Barnboksbloggen som tipsar om böcker för både barn och deras vuxna.

Länk till Polarbibblo som är en sida med lästips, skrivtips och annan inspiration. Hit kan barn och unga även skicka in egna texter och lästipsa själva.

Länk till Internationella biblioteket där kan du få information om böcker och annan media på olika språk. Webbsidan finns på åtta språk: svenska, arabiska, persiska, kinesiska, ryska, spanska, franska och engelska.

För föräldrar

Att läsa för barn och att stödja dem i deras läsutveckling är både roligt och viktigt. Hos oss på biblioteket finns de böcker för alla åldrar och stadier.

Vill du hjälpa ditt barn med läsningen men vet inte vad ni ska låna för böcker? Fråga personalen om tips.
Har du svårt att hinna hit och låna böcker, vi kan plocka ihop till dig.

Lånekort

Behöver ditt barn ett nytt lånekort?

Länk till information och låntagaravtal!

Välkommen att låna!

För pedagoger

Som lärare/pedagog, anställd i Vara kommun, kan du komma till oss på biblioteken och få ett lånekort i tjänsten. Detta kort ger dig längre lånetid.
Länk till Institutionslånekort

Skönlitteratur plockar du som lärare själv ihop.
Facklitteratur/skönlitteratur i form av temalådor hjälper bibliotekspersonalen till med att plocka ihop om det önskas. Här nedan kan du beställa boklåda.

Besök oss – maila eller ring gärna och boka tid.
Vi bjuder in alla förskoleklasser, då får alla barn med vårdnadsgivares medgivande ett eget lånekort. Vi pratar om böcker, läsning och hur det funkar på biblioteken.

_____________________________________________________________________________________
För pedagoger på Nästegårdskolan:

Du och dina elever är välkomna att besöka biblioteket under öppettiderna, och även de dagar biblioteket är stängt och obemannat. Det finns en låneautomat för återlämning, lån och förlängning av lån. För att kunna använda automaten krävs lånekort med pinkod. Lånekort behövs alltid vid lån, även över disk.
Ibland kan den stängda bibliotekslokalen vara upptagen och bokad för föreningsverksamhet, studiecirkel eller annan skolklass och just då kan du inte använda biblioteket.

_____________________________________________________________________________________
För pedagoger på Vedums skola:

Du och dina elever är välkomna att besöka biblioteket under öppettiderna, och även de dagar biblioteket är stängt och obemannat. Det finns en låneautomat för återlämning, lån och förlängning av lån. För att kunna använda automaten krävs lånekort med pinkod. Lånekort behövs alltid vid lån, även över disk.
Ibland kan den stängda bibliotekslokalen vara upptagen och bokad för föreningsverksamhet, studiecirkel eller annan skolklass och just då kan du inte använda biblioteket.

För pedagoger - beställ boklåda

Varje termin anordnar biblioteket i Vara ”Barnens Lördag” då hela biblioteket är till för barn med massor av olika roliga aktiviteter. Håll utkik efter ”Barnens Lördag”, det är vårt största arrangemang, ofta med massor av besökare. Vi anordnar även aktiviteter på loven och brukar ha teater på jullovet. Ibland har vi sagostunder.

Länk till alla evenemang på våra bibliotek

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.