Databaser för fonder och stipendier
Global Grant – på bibliotekets datorer
Global Grant – hemifrån med lånekortsinloggning
Svenska och utländska stipendier, bidrag och anslag. Databasen innehåller uppgifter om fonder från hela världen.
Stipendielistan
Databasen innehåller huvuddelen av de svenska stiftelser som finns online
Länsstyrelsernas gemensamma stiftelsedatabas
Databasen omfattar alla stiftelser som är registrerade i länsstyrelsernas stiftelseregister, utom pensions- och personalstiftelser och kollektivavtalsstiftelser
Libris, Internationella biblioteket och ordböcker
Libris
De svenska bibliotekens gemensamma katalog.
Websidan finns på åtta språk: svenska, arabiska, persiska, kinesiska, ryska, spanska, franska och engelska. I bibliotekskatalogen kan du söka bland alla böcker som finns på Internationella biblioteket. Under rubriken Ny i Sverige hittar du länkar som kan vara bra för dig som nyss kommit till Sverige. Länkarna leder till information om det svenska samhället och kan vara både på lätt svenska och på andra språk.
Lexin
Lexin är en kombination av lexikon och ordböcker med femton minoritetsspråk.
E-böcker, ljudböcker & film
E-böcker och ljudböcker
Libby: läs eller lyssna på böcker
Inom Bibliotek Västra Skaraborg har vi Overdrive som e-boksleverantör med e-boksida. Det finns en app kopplad till denna e-bokssida för att läsa och lyssna på böcker. Den heter Libby och finns att ladda ner från Appstore eller Play butik.
Välj Bibliotek Västra Skaraborg och logga in med lånekortsnummer samt din pinkod. Lånetiden är 28 dagar och man får 4 lån per vecka och totalt 16 lån per månad.
E-boksida Bibliotek Västra Skaraborg och appen Libby
Bibblix: en bok-app för barn
Bibblix är en app med böcker och lästips för smarta mobiler och surfplattor. Den är gjord för dig som är 6 till 12 år, men det finns också många ungdomsböcker att läsa i appen. Varje vecka fylls Bibblix på med nya böcker och tips. Det finns mer än 2000 böcker att välja bland. Lånetiden är 28 dagar och man får 5 lån/vecka.
Kom igång – gör så här:
Ladda ner appen Bibblix från Google Play eller App store. Den är gratis och du kan ha den i en smart mobil och på en surfplatta.
För att logga in behöver du ditt bibliotekskort och den pin-kod du använder när du lånar böcker på biblioteken. Prata med bibliotekspersonalen om du vill ha hjälp med inloggning.
Låna film via tjänsten Cineasterna.
Lånetiden är 48 timmar och man får 2 lån/vecka men max 6 lån/månad.
Kom igång
1 Gå till www.cineasterna.se på din dator eller surfplatta och välj ditt bibliotek.
2 Välj film. Bekräfta lånet med ditt bibliotekskort och din pinkod.
3 Se filmen! Ditt lån är nu aktiverat och du kan börja titta. Filmen är tillgänglig i 48 timmar.
Skönlitteratur och viktigare humaniora, pdf-filer och faksimilbilder av böcker och manuskript.
E-böcker och ljudböcker på arabiska, bosniska, kroatiska/serbiska, persiska, somaliska, tigrinja och turkiska
Bläddra- e-böcker på nationella minoritetsspråk
Bläddra är en app för mobil och surfplatta med e-böcker på meänkieli, romani chib och samiska. Det långsiktiga målet är att appen även ska innehålla litteratur på finska och jiddisch.
Bläddra innehåller litteratur för vuxna, ungdomar och barn. E-böckerna går att nå överallt i landet och är tillgängliga offline. Det krävs inget konto eller inloggning för att ta del av litteraturen. Bläddra-appen finns där appar finns.
Dagstidningar och tidskrifter
Pressreader
Pressreader är en databas där du kostnadsfritt kan läsa populära dagstidningar och tidskrifter. Där finns över 6000 tidningar och tidskrifter från hela världen – och flera hundra av dem är svenska.
På biblioteket:
Pressreader går att använda på bibliotekets datorer. Då behövs ingen inloggning.
Du kan också läsa och ladda ner dagstidningar till din smartphone eller surfplatta. Då behöver du först ansluta dig och logga in på bibliotekets Wifi vara-kommun-guest och sedan ladda ner appen Pressreader från Google play eller Appstore. Se sen till att en grön kaffekopp lyser uppe i vänstra hörnet. Den visar att du är korrekt ansluten till bibliotekets nätverk. Sedan kan du fritt läsa och ladda ner det du vill läsa nu eller spara till senare. Du kan även ladda ner och läsa tidningar utanför bibliotekets nätverk i upp till tre dagar sedan du senast var ansluten till bibliotekets wifi.
Hemifrån:
Dessutom kan du använda Pressreader hemifrån. Gå till https://bibliotek.vskaraborg.se och logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod. Under rubriken Databaser hemifrån kan du då hitta Pressreader.
Svenska dagstidningar
Sök bland svenska dagstidningar innehåller alla av KB hittills digitaliserade nummer av Aftonbladet, Svenska dagbladet, Expressen och Dagens industri från start till nutid, samt Dagens nyheter för perioden 1863-2004, 2013-, Göteborgs aftonblad 1888-1918 och Signalen 1899-1941.
Förutom ovan nämnda tidningar så finns drygt 300 dagstidningstitlar för hela 2014 och framåt sökbara.
Global Grant – på bibliotekets datorer
Global Grant – hemifrån med lånekortsinloggning
Svenska och utländska stipendier, bidrag och anslag. Databasen innehåller uppgifter om fonder från hela världen.
Stipendielistan
Databasen innehåller huvuddelen av de svenska stiftelser som finns online
Länsstyrelsernas gemensamma stiftelsedatabas
Databasen omfattar alla stiftelser som är registrerade i länsstyrelsernas stiftelseregister, utom pensions- och personalstiftelser och kollektivavtalsstiftelser