Låna, leta och beställ

 

Sök efter böcker, filmer och annan media

En hög med böcker med ett äpple och en penna på

I vår katalog kan du göra omlån och reservera böcker helt gratis.

Allt du behöver är ett lånekort och en pinkod.
Det får du vid ett personligt besök hos oss.

Välkommen!

Länk till Bibliotekets katalog.

Fjärrlån

De böcker som du inte kan hitta på vårt bibliotek kan vi ändå hjälpa dig att spåra och låna hem för din räkning. Vi vänder oss då till specialbibliotek, större folkbibliotek och lånecentraler. Du måste vara inloggad för att kunna önska ett fjärrlån.

Länk till vår bibliotekskatalog

Inköpsförslag

Har du förslag på media du vill att biblioteket skall köpa in? Lämna ett inköpsförslag genom att fylla i formuläret. Om ditt förslag köps in reserveras det åt dig. Skulle ditt inköpsförslag inte köpas in så får du besked om det. Du måste vara inloggad för att kunna lämna inköpsförslag.

Länk till vår bibliotekskatalog

Låneregler & avgifter

Låneregler och avgifter för biblioteken i västra Skaraborg – Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara

Lån

Det är gratis att låna böcker och annan media samt att använda bibliotekens datorer. Det du lånar kan du lämna tillbaka på alla våra bibliotek.
För att låna film och tv-spel måste man ha fyllt 16 år.

Bibliotekskort

För att låna på biblioteken behöver du ett bibliotekskort och en pinkod. Alla över 18 år måste legitimera sig för att få ett kort. Är du under 18 år krävs vårdnadshavares underskrift på en låneförbindelse. Första bibliotekskortet är gratis. Ersättningskort kostar 10 kronor. Bibliotekskortet är en personlig värdehandling. Om du förlorar ditt kort är det viktigt att spärra kortet. Detta gör du genom att kontakta ditt bibliotek. Du ansvarar för allt som lånas på ditt kort. Vårdnadshavare ansvarar för barnets bibliotekskort och
lånen som görs på dessa. Anmäl ändrad adress, epost eller telefonnummer till ditt bibliotek.

Pinkod (personlig kod)

Till bibliotekskortet väljer du en pinkod. Pinkoden behövs för att kunna använda självbetjäning i bibliotekslokalen och på internet. Du använder också pinkoden när du loggar in på ditt bibliotekskort för att se och förnya dina lån, reservera böcker, låna e-böcker med mera. Du kan själv ändra pinkoden under Mina uppgifter när du är inloggad. Kontakta ditt bibliotek om du glömt din pinkod. Du måste kunna legitimera dig.

Lånetid

Lånetiden är 4 veckor för de flesta medier.
Ditt lånekvitto ger besked om lånetiden.
Om du lämnar tillbaka för sent får du betala en övertidsavgift.
Om det inte är kö på det du lånat kan du låna om tre gånger.

Reservera

Det är gratis att reservera och du kan hämta på vilket du vill av våra bibliotek. När du fått ett aviseringsmeddelande via e-post, SMS eller brev är din reservation klar att hämta.

Fjärrlån

Om det du söker inte finns på våra bibliotek kan vi kostnadsfritt hjälpa dig att göra ett fjärrlån inom Sverige .

Övertidsvarning

Du har möjlighet att få en så kallad övertidsvarning på SMS eller e-post. Det innebär att du får ett meddelande om att lånetiden går ut om några dagar. Denna service är ett komplement till lånekvittot. Det är alltid ditt eget ansvar att följa bibliotekens regler och lämna tillbaka lånen i tid. Detta gäller även om du av någon anledning inte fått övertidsvarningen och dina lån blir försenade.

Försenat material och avgifter

Om dina lån inte återlämnas skickas en räkning på våra kostnader för att ersätta böckerna samt fakturaavgift.
Skadat eller borttappat material ersätts enligt utlånande biblioteks taxa.
Ditt bibliotekskort spärras om du har en obetald räkning eller om dina avgifter överstiger 100 kronor.
Det går bra att delbetala avgifter. Obetalda räkningar följer kommunens regler för inkassoförfarande.
Om du har frågor om avgifter, påminnelser och räkningar, kontakta det bibliotek där du lånat.

Information om personuppgifter

När du skriver på bibliotekskortet samtycker du till att dina personuppgifter hamnar i bibliotekens register. Dina lån registreras i bibliotekens datasystem. Dessa uppgifter är konfidentiella, vilket innebär att ingen annan kan få reda på vad du lånat. Så snart lånet är återlämnat, och eventuella skulder är betalda, raderas uppgiften i datasystemet.
Du har alltid möjlighet att få veta vad som finns registrerat på ditt bibliotekskort om du legitimerar dig.

Håll dig uppdaterad om aktuella låneregler!

Samtycke/Låntagaravtal

Låntagaravtal vuxen (pdf)
Låntagaravtal barn under 18 år (pdf)
Självservice/E-tjänst låntagaravtal (bank-id krävs)

För studenter

Bra att veta för dig som är student!

Kurslitteratur

På biblioteket kan du låna kurslitteratur. Oftast går önskade böcker att få fram men ibland kan det bli kö när många läser samma kurs. Skriv in dina sökord i rutan överst på sidan så kan du se om vi har dina böcker. Ställ undan böckerna som finns inne och reservera de som är utlånade genom att använda knappen ”reservera”. Det kostar ingenting.

Fjärrlån

Böcker som vi inte har här på biblioteket kan gå att beställa som fjärrlån. Lämna inte hela kurslistan till oss, utan tänk till i förväg!
Gör en bedömning vilka böcker du ska beställa vid vilken tidpunkt – det går inte att ha låneböckerna hela terminen. Välj också sista-aktuella-datum, dvs datum när det inte längre är meningsfullt att låna boken/böckerna (för ibland behöver man köa, och vi sätter inte upp någon i en alltför lång kö, utan ger negativt svar, när vi vet tidsgränsen). Använd gärna fjärrlåneformuläret eller e-posta!

Läs på nätet

Det är inte alltid det behövs fjärrlån. Ibland hittar man länkar i litteraturlistan till texter som finns att läsa på internet, snabbt och gratis åtkomligt. Ibland står ingen länk i listan, men när man söker titeln i Librisdatabasen finns länken där.

Datorer och wifi

Du kan använda våra datorer och vårt wifi.
På biblioteket finns datorer särskilt avsedda för studier (gratis). Du kan boka så lång tid du behöver. Du behöver ditt lånekortsnummer och pin-kod. Ditt lånekort behöver ha studentbehörighet (fås vid personligt besök på biblioteket).

Länk till bokningen av studiedatorer

På biblioteket i Vara finns öppet trådlöst nätverk. Du ansluter själv din dator, platta eller telefon till nätverket ”Vara-kommun-guest”.

Studierum

Vill du sitta avskilt och jobba; kanske grupparbeta? Möjlighet att boka grupprum finns. Boka rummen på telefon: 0512-312 20
Vill du använda studiedatorerna eller studierummen när biblioteket inte är öppet? Studenter kan med nyckelbricka få tillgång till vissa lokaler på andra tider.

Sökhjälp

Tycker du det är svårt att söka i vår katalog eller i någon annan databas? Vi kan visa och hjälpa dig. Boka gärna tid för att få en visning av bibliotekets katalog eller andra nätresurser. Det är bra att förboka när man vill ha hjälp med större sökningar. Bokning via e-post biblioteken@edu.vara.se eller telefon till bibliotekets reception 0512-31220.

Frågor

Undrar du över något? Hör av dig till biblioteket! Receptionen nås via telefon 0512-31220 eller e-post biblioteken@edu.vara.se

Studielänkar

Centrala studiestödsnämnden

Universitets- och högskolerådet

Alla Sveriges folkhögskolor

Kvalificerade yrkesutbildningar

Blekinge tekniska högskola om akademiskt skrivande

Värdera information och Vad är en vetenskaplig artikel? (Karolinska institutet)

De böcker som du inte kan hitta på vårt bibliotek kan vi ändå hjälpa dig att spåra och låna hem för din räkning. Vi vänder oss då till specialbibliotek, större folkbibliotek och lånecentraler. Du måste vara inloggad för att kunna önska ett fjärrlån.

Länk till vår bibliotekskatalog

E-tjänster och Självservice

I vår självserviceportal kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.