Artikeln publicerades 13 mars 2024

De vann pris på Årets Företagarfest

Två män i kostym, den ena håller i ett diplom och den andra i en blombukett.

Den 8 mars hölls Årets Företagarfest på Vara Konserthus. Under kvällen delades tio olika priser ut till företagare på Varaslätten. Här presenteras vinnarna.

På Företagarfesten sätter vi strålkastarljuset på entreprenörsanda, handel, företagande och organisationer som gjort bra saker för Vara. Sånt som skapar grogrund och drivkraft till bygden.

Kvällen bjöd på trerättersmiddag komponerad av lokala krögare, underhållning av Magnus Carlsson och Jamladies samt utdelning av tio olika priser. Här presenteras alla vinnare tillsammans med motiveringar!

Pristagare 2024

Årets Företagare - Jörgensen Industrielektronik AB

Avsändare: Företagarna

Vinnare: Jörgensen Industrielektronik AB

Motivering: Med enastående entreprenörsanda och affärsförmåga har det vinnande företaget gjorts till en framstående aktör inom branschen och bidragit till stor utveckling inom sin bransch. Genom innovativa produkter och tjänster har de banat väg för framgång under återkommande år efter år efter år. Ägarnas starka ledarskap har skapat en företagskultur präglad av samarbete och kontinuerlig utveckling. Årets vinnare är verkligen värdiga vinnare av priset Årets Företagare Vara Kommun.

Två män i kostym, den ena håller i ett diplom och den andra i en blombukett.

Årets Entreprenörspris - Skandia Elevator

Avsändare: Sparbanken Skaraborg

Vinnare: Skandia Elevator

Motivering: Årets vinnare av entreprenörspriset har det senaste seklet utvecklats från ett litet, lokalt jordbruksföretag till Europas marknadsledare inom smart spannmålstransportutrustning. Tre generationers innovationskraft spänner över det mesta från dåtidens tröskverk till dagens moderna spannmålsväxtdata för att utveckla och vidga nuvarande och framtidens gröna näringar. Världen och behoven förändras men entreprenörsandan i Arentorp består.

Tre män i kostym, den ena håller i ett diplom och en blombukett.

Årets Köpman - Roséns blommor

Avsändare: Köpmännen i Vara Småstad

Vinnare: Roséns blommor

Motivering: Rosens blommor lyfter Vara som handelsort och är en viktig dragare till vårt gemensamma varuhus. Rosens blommor har ett gediget yrkeskunnande och verksamheten står aldrig still utan utvecklas hela tiden. Rosens blommor ha servat Varaborna med blommor sedan 1922 och de har odlat egna tulpaner under många år. Köpmännen i Vara Småstad är glada över att ha så drivna företagara på orten som vidareutvecklar och förfinar sin verksamhet. Stort grattis och bra jobbat!

En kvinna och två män i kostym, kvinnan i mitten håller i ett diplom.

Det Goda Exemplet - Systembolaget i Vara

Avsändare: Samordningsförbundet Skaraborg

Vinnare: Systembolaget i Vara

Motivering: Årets vinnare av utmärkelsen ”Det goda exemplet” har visat på ett stort engagemang för ett socialt ansvarstagande! För 2024 nominerar vi en arbetsplats med god rondör, där det komplicerade besvaras med ”á la bonne heur!. Ett kollegie-gäng som öppnat dörren på glänt, och satsar på varandra med 100 procent. De ska definitivt ha en blomma i kavajslaget, Varas alldeles alléna Systembolaget. Utmärkelsen ”det goda exemplet” går därför i år till Systembolaget!

Tre kvinnor och två män i kostym, en man håller i ett diplom och en kvinna i en blombukett.

Årets Kulturella och Kreativa Exempel - Marie-Louise Stensson, Bondfrun

Avsändare: Vara kommun

Vinnare: Marie-Louise Stensson, Bondfrun

Motivering: Få är de bönder som kombinerar spannmål, potatis och smågrisar med högväxande majs i ett 12 fotbollsplaner stort system av gångar som förgrenar sig och korsar varandra. I en kombo av kreativitet och lekfullhet har Årets Kulturella och Kreativa Exempel skapat reseanledningar för stora som små till en slätt i väst. Reseanledningar som både gynnat den egna verksamheten och skapat merförsäljning för andra lokala aktörer. Som vinnaren utrycker det själv: "Hur svårt kan de va’ att göra en majslabyrint" tänkte Bondfrun å övertalade bonden.”

En man och en kvinna, den ena håller i ett diplom och den andra i en blombukett.

Årets Nyföretagare - Vägs Ände Larv

Avsändare: NyföretagarCentrum

Vinnare: Vägs Ände Larv

Motivering: Årets Nyföretagare i Vara tyckte inte att det hände så mycket i Larv…
…och eftersom inte gräset hinner gro under fötterna på Årets Nyföretagare – renoverades gårdens lada, ett härligt B&B inreddes, musiker bokades, lokalproducerad mat tillagades och inspirerande konst ställdes ut och ett antal trevliga festkvällar skapades – i en underbar miljö – med ekologisk och social hållbarhet som ledstjärna. Ett utmärkande drag för Årets Nyföretagare är att tänka mer på att andra ska få utvecklas, glänsa och bli behövda – än att berika sig själv! Tack vare Årets Nyföretagare händer det nu en hel del i Larv! …och nya idéer och ett nytt företag spirar i sin linda för dessa sanna entreprenörer. Årets Nyföretagare är Matilda Maroti och Joakim Malmborg, Vägs Ände.

En man som håller i en blombukett och en kvinna som håller i ett diplom.

Årets Gröna Företagare - Marie-Louise Stensson, Bondfrun

Avsändare: LRF

Vinnare: Marie-Louise Stensson, Bondfrun

Motivering: En person som har många härliga tankar. Älskar att prata med folk och bjuda på sig själv. Är aktiv på sociala medier, varit i tidningar och TV. Med eget citat: ”Det behövs att folk får komma lite närmare jordbruket igen”. Hon har med sin majslabyrint fått hit Amerika till Vara Slätten. Så med ett hjärta lika stort som 6 hektar!

En kvinna som håller i ett diplom och en man som håller i en blombukett.

Årets Framtidssatsare - Rotage

Avsändare: Vara kommun

Vinnare: Rotage

Motivering: Över tid har ledare och medarbetare hos Årets Framtidssatsare i ord och handling visat ett genuint engagemang i ungas möjligheter att få bekanta sig med det lokala arbetslivet. Engagemanget har bestått oavsett konjunktursvängningar, ombyggnationer och pandemier. Hos Årets Framtidssatsare börjar kompetensförsörjningen med studiebesök och prao och slutar inte sällan med en anställning.

En man i kostym som håller i ett diplom och en blombukett.

Årets Yrkesman - Sören Wejshag, Colorama

Avsändare: Rotary

Vinnare: Sören Wejshag, Colorama

Motivering: Sören är organiserad och effektiv i sitt arbete. Han är engagerad och vet alltid vad som ska göras. Sören har ett öppet och trevligt sätt, som är en stor tillgång för både kunder och företag. Han är plikttrogen och sätter alltid kunden i centrum. Sören har genom ett långt och aktivt yrkesliv satt färg på tillvaron för många av oss Varabor.

Två män i kostym, den ena håller i ett diplom och en blombukett.

Årets Tillväxtpris - Vara Entreprenad

Avsändare: Almi

Vinnare: Vara Entreprenad

Motivering: Kriterierna för att kunna delas Årets Tillväxtpris är:

  • Att företaget uppvisat högst omsättningsökning under ett givet bokslutsår (i det här fallet 2021-2022)
  • Att det är ett etablerat företag dvs att det går att titta minst tre bokslutningsår bakåt.
  • Att tillväxten är hållbar och att det är organisk tillväxt
  • Att företaget uppvisar sunda finanser

Årets Tillväxt pris i Vara går denna gång till ett företag som vuxit med hela 63 procent!

Två män och två kvinnor, en av männen håller i ett diplom.