Artikeln publicerades 25 september 2025
Skollunch tillagas på fältkök under Beredskapsveckan

Den här veckan har elever i kommunen fått sin lunch tillagad på ett lite annorlunda sätt. Kostenheten har nämligen använt sina fältkök för att öva under Beredskapsveckan.
Under veckan har kostenheten lagat mat ute på skolor och förskolor med hjälp av sina fältkök. På menyn fanns bland annat indisk dahl och klassikern korv med mos – något som uppskattades av eleverna.
För kostenheten innebär det samtidigt ett värdefullt tillfälle att träna på att använda krisköken i en realistisk situation. Fältköken är en viktig del av kommunens beredskap och kan snabbt köras ut till olika verksamheter om de ordinarie köken inte går att använda, till exempel vid ett längre strömavbrott. Tillsammans kan de producera omkring 900 portioner åt gången.
Att använda fältköken i vardagen är också ett sätt att uppmärksamma Beredskapsveckan – en nationell kampanj som syftar till att öka kunskapen om hur vi alla kan bidra till att stärka samhällets motståndskraft inför kriser och höjd beredskap.