Artikeln publicerades 7 juni 2024

Pristagare och stipendiater i Vara kommun

Årets pristagare och stipendiater: Tony Larsson, Victor Lindelöf, Stefan Janson, Cecilia Carlsson och Lars Persson, Göran Marcusson & Sara Saleryd.

Årets pristagare och stipendiater: Tony Larsson, Victor Lindelöf, Stefan Janson, Cecilia Carlsson och Lars Persson, Göran Marcusson & Sara Saleryd.

Varje år firar Vara kommun nationaldagen tillsammans med invånare genom att dela ut priser och stipendier för att uppmärksamma och belöna lokala prestationer och insatser.

Årets firande ägde rum på Lumber & Karle i Kvänum. Här är listan över alla pristagare med tillhörande motiveringar:

Årets Varabo

Årets Varabo tilldelas Stefan Janson.

Motivering: Med nyfikenhet, intresse för andra kulturer och utan att väja för strapatser har årets Varabo med kameran i hand dokumenterat det mesta från Power Big Meet i Lidköping till isolerade minoritetsfolk långt ute i den afrikanska vildmarken. Fokus är alltid på människan och genom hans kameralins får betraktaren möta unika levande individer med personlighet och känslor. Årets Varabo är också en inspirationskälla för andra att följa sina drömmar och skapa sina äventyr även i mogen ålder.

Folkhälsopriset

Folkhälsopriset tilldelas Tony Larsson, Larvs FK.

Motivering: För ditt engagemang och förmåga att motivera och leda träningstillfällen med efterföljande fika, bland seniorer i Larv. Ditt ledarskap är ett viktigt hälsofrämjande och inkluderande arbete som bidrar till gemenskap och där människor upplever sammanhang, det vill säga: insatsen motverkar både fysiska och psykiska ohälsotillstånd.

Årets Nytänkare

Årets Nytänkare tilldelas Naums Hembygdsförening.

Motivering: Har på kort tid ökat medlemsantalet i föreningen rejält. Detta genom ett omtag av styrelsen, genomförande av nya o gamla aktiviteter, insatser för att rusta upp Huttla Kvarn. Detta har skapat nytt engagemang och ny kreativitet i och runt föreningen.

Kulturstipendiet

Kulturstipendiet tilldelas Sara Saleryd.

Motivering: Sara har gjort stora insatser för att sprida kunskap om vandringar genom sina beskrivningar om upplevelser och tillgänglighet via sociala medier på ett sätt som lockar ut människor och till rörelse. Sara leder vandringsgrupper och är även aktiv föreningsledare i Ryda SK.

Fritidsstipendiet

Fritidsstipendiet tilldelas Victor Lindelöf.

Motivering: Victor är eldsjäl i Arentorp/Helås FK. Han är mycket av ”motorn”  i bakgrunden i föreningen utan att synas. Allt från tvätt till administration, styrelse, bokningar o tränaruppdrag. Han är även aktiv spelare. Han är en stor bidragande orsak till att damlaget fortfarande finns kvar. För AHFK är Victor oerhörd värdefull på alla nivåer.

Kulturpriset

Kulturpriset tilldelas Göran Marcusson.

Motivering: En lång musikkarriär med flöjten i hand. Arrangerade under många år flöjtkursen Nordic Flute i Bjertorp med traditionell avslutning i Edsvära kyrka. Kursen växte sedan och flyttades till Vänersborg och hålls nu även i USA. Göran spelade in sin senaste skiva Solo Flute Expressionism i just Edsvära Kyrka. Albumet Inspiration by Bach på skivbolaget Naxos spelades in i Vara Konserthus. Göran är flitigt anlitad som coach i Västra Götalands Ungdomsorkester (VäGus) vid repetitionsarbetet vid Vara Folkhögskola. Förutom en del konserterande i trakten är han anställd vid Göteborg Wind Orchestra (GWO) där han också ansvarar för turnerandet i hela Västra Götalands Regionen. Han var innan flytten till Vara förstaflöjtist med bland annat London Symphony Orchestra, Finska Radions Symfoniorkester.

Stort grattis alla pristagare och stipendiater!