Artikeln publicerades 8 januari 2024
Specialistundersköterska ny kompetens inom vården
Specialistundersköterska är en helt ny kompetens i Vara kommun.
Genom att ha dem i personalgruppen bidrar deras professionella omdöme till en ökad kvalitet i vardagliga möten, säger Agneta Lindberg, äldreomsorgschef.
För att bli specialistundersköterska krävs en yrkeshögskoleutbildning som pågår under två år på halvfart inom det området som man valt.
Vi ska arbeta för att ligga i framkant och använda oss av det senaste inom forskningen. Jag tror också att vården och omsorgen blir säkrare och mer personcentrerad när en eller flera inom ett specifikt område har fördjupade kunskaper, säger Belinda Lilja, specialistundersköterska inom demens.
Ökar kunskapen
De bidrar också med att öka kunskapen på arbetsplatsen, utbilda nyanställda och ingår i nätverk.
Med min nya spetskompetens får jag också en fantastisk möjlighet att kunna handleda och stötta min kollegor i det dagliga arbetet, säger Madeleine Wäring med äldrespecialisering.
Större ansvar
Utbildningen och den nya rollen innebär en utveckling både på ett personligt och yrkesmässigt plan.
Jag med min specialistutbildning får ta ett större ansvar inom vissa områden, säger Åsa Kulin, specialiserad inom palliativ vård.
De kan också ta över en del uppgifter som tidigare legat på enhetschefer eller sjuksköterskor som att samordna och ha en del kontakter med brukare och dess anhöriga inom specialistområdet.