Artikeln publicerades 21 september 2023

Vara klättrar i ranking om näringlivsklimat

Vara placerar sig på plats 35 i Svenskt Näringslivs ranking om lokala företagsklimat.

Svenskt Näringsliv publicerar årligen en ranking om lokala företagsklimat. I år har Vara klättrat 21 placeringar och hamnar på plats 35 i landet.

Det är glädjande att vi får så fina omdömen av våra företagare. Vi står oss väl gentemot andra kommuner och jag är stolt över att vi nu är på plats 35 av alla landets 290 kommuner. Självklart vill vi dock bli ännu bättre. Till exempel inviger vi idag vårt nya kontaktcenter, det är ytterligare ett sätt för oss att förbättra servicen till våra medborgare och företagare, säger Lars Gezelius, kommunstyrelsens ordförande.

Ett gott företagsklimat bärs i hela den kommunala organisationen tillsammans med företagen. Samhällsbyggnadschef, tillika näringslivschef, Johanna Forslund Kullander menar att samarbete och kommunikation är nyckeln:

Vi har en god dialog och utbyte av "nuläget" tillsammans med branscherna i näringslivsrådet. Samtidigt har vi en ständigt pågående kommunikation i kommunens alla olika kanaler, i allt från Axet till sociala medier, säger Johanna.

Hon lyfter också fram det goda samarbetet mellan tjänstepersoner och förtroendevalda i kommunen. Det banar väg för ett gott företagsklimat.

Om rankingen

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2023 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC.

Källa: Svenskt Näringsliv Länk till annan webbplats.