Artikeln publicerades 2 april 2025

Viktig information till alla kattägare

En svart och två svart- och vitrandiga kattungar i hö.

Vi ser just nu att ett ökat antal katter i vår kommun har diagnostiseras med salmonella. Läs om hur du kan skydda dina katter och vad kommunen gör för att förhindra smittspridning.

Det är framför allt en ökad smitta runt Vedum, Larv och Längjum, men även i andra delar av kommunen har smitta förekommit.

Så kan du skydda dina katter från att bli smittade:

  1. Undvik kontakt med vilda djur: Katter smittas oftast genom att fånga vilda fåglar. Det kan vara lämpligt att sluta mata småfåglarna i trädgården för att minska närheten till eventuellt smittade fåglar för katten.
  2. Gör katten till en dålig jägare: Om katten är ute sätt gärna på ett halsband med bjällra då katten har svårare att smyga på och fånga vilda fåglar.
  3. Håll katten inomhus vid sjukdom i området: Om du är medveten om att andra katter i området har blivit sjuka, kan det vara bra att hålla din katt inomhus för att undvika kontakt med smittade djur.

Så kan du skydda dig själv vid eventuell smitta:

  1. Följ veterinärens råd: Om din katt uppvisar symtom på sjukdom (diarré, kräkningar, eller feber), kontakta din veterinär omedelbart. Veterinären kan ge råd om bästa behandlingen och om det behövs provtagning för att bekräfta om katten har salmonella.
  2. Tvätta händerna noggrant: Efter hantering av katter, kattlådan eller matskålar, tvätta händerna noggrant med tvål och vatten. Salmonella kan smitta via kontaminerade ytor, så var extra noga med handhygienen, särskilt innan du hanterar mat. Använd speciella diskborstar till kattskålarna.
  3. Rengör kattens områden noggrant: Se till att kattlåda och alla andra ytor den kommer i kontakt med rengörs regelbundet med ett medel som är effektivt mot bakterier.
  4. Håll katter åtskilda från andra djur: Om möjligt, håll smittade katter åtskilda från andra katter och djur tills de har återhämtat sig helt för att förhindra vidare spridning av smittan.

Vad gör kommunen?

  1. Informationsspridning: Kommunen har det yttersta ansvaret för att isolera smittan och förhindra smittspridning till människor och djur. En viktig insats är att informera kattägare om hur de ska agera för att både förhindra smitta och att förebygga en smittspridning.
  2. Samarbete med veterinärer och myndigheter: Kommuner samarbetar ofta med regionala veterinärmyndigheter och smittskyddsmyndigheter, för att hantera smittsamma sjukdomar. Detta är för att få professionell rådgivning och stöd om smittspridning och förebyggande insatser.

Vad är salmonella?

Salmonella är en bakterie som kan smitta både djur och människor och som orsakar bland annat magbesvär, feber och värk. För att förhindra ytterligare smittspridning och skydda våra katter är det viktigt att alla kattägare funderar på försiktighetsåtgärder både för att förhindra smitta och för att hantera en eventuell infektion.

De allra flesta, både katter och människor, blir friska efter behandling. Men äldre personer eller små barn kan vara extra känsliga för en salmonellasmitta.