Artikeln publicerades 11 april 2025

Frågor och svar från invånarträffen i Kvänum

Den 3 april bjöd vi in till invånarträff i Kvänum. Inför träffen hade besökare möjlighet att skicka in frågor. Här har vi sammanställt svar på alla frågor som kom in.

Inför invånarträffen i Kvänum den 3 april kunde besökare skicka in frågor om Kvänum och Jung med omnejd. Några av frågorna besvarades under den presentation som var en del av programmet, men vi hade inte tid att prata om alla frågor som kom in. Här är en sammanställning av alla frågor och svar.

Vissa frågor har anonymiserats för att inte peka ut enskilda fastighetsägare.

Varför åtgärdas inte fastigheten på x-gatan? Jag skulle önska att den kommer att rivas och att en ny kommer att byggas upp där - kanske en hyresfastighet. Dit ʺpendlareʺ kan flytta in. Det är ju i Kvänum jobben finns. Som den är idag är det en sanitär olägenhet för vårt f.ö. trivsamma samhälle. Jag kan säga att jag mår illa varje gång jag måste gå eller åka förbi där. /försöker att ej passera/. Jag skäms över att ha en sån fastighet i centrum av ʺvackraʺ Kvänum. Fastigheten "x" ser också ut att förfalla. Tillika tomten, som jag kan säga är misskött.

Att ta hand om en fastighet är fastighetsägarens ansvar.

Om en fastighet är i så dåligt skick att det kan vara riskfyllt eller farligt för människor eller miljö, kan kommunen kontrollera det genom tillsyn. Men det är fortfarande fastighetsägaren som måste göra något åt problemen.

Om en fastighetsägare inte kan eller vill ta hand om sin fastighet är det beklagligt, men det är inte olagligt.

Vara kommun försöker påverka fastighetsägare att ta sitt ansvar, men kommunen kan inte ta över ansvaret för en fastighet från en enskild fastighetsägare.

Vara kommun kan dock samverka med fastighetsägare för att fler ska ta ansvar. Ett sådant initiativ är taget och pågår i Kvänum.

Ända sedan 1980-talet har en cykelväg mellan Kvänum och Jung diskuterats, ännu utan fysiskt resultat. Vad händer nu?

I dagsläget finns det inget politiskt beslut eller särskilda medel avsatta för en sådan byggnation.

Det finns också två utmaningar att ta hänsyn till: dels att det är Trafikverket som ansvarar för den aktuella vägsträckningen, dels att alternativa dragningar skulle påverka jordbruksmark som är i bruk.

Samtidigt arbetar Vara kommun aktivt med att främja cykling. Kommunfullmäktige har antagit en Cykelplan, vars syfte är att på ett strategiskt och långsiktigt sätt utveckla förutsättningarna för cykling – både i vardagen och i ett större sammanhang.

Här finns cykelplanen att läsa: Cykelplan Vara kommun

Antar att det planeras en utbyggnad av Kvänum med lägenheter. Har man även tänkt på att förbättra kollektivtrafiken tex till Vara, Skara, Lidköping

Ja, det stämmer att det planeras för ny bostadsbebyggelse i Kvänum, bland annat i form av lägenheter. I samband med sådana utbyggnader är det viktigt att även se över tillgängligheten till och från orten, inklusive kollektivtrafiken. I nuläget är kollektivtrafiken i Kvänum främst bussförbindelser till och från Vara, Skara och Lidköping. Kommunen har en löpande dialog med Västtrafik och andra berörda aktörer för att anpassa trafikutbudet till nya behov, särskilt i samband med utbyggnad av bostäder och sett till större arbetsgivares behov. Bland annat har tidtabellerna på busslinje 105, 159 och 103 justerats för att underlätta arbetspendlingen till Kvänum. Dessa börjar gälla i juni. Eventuella förändringar eller förbättringar i kollektivtrafiken sker dock i samverkan med regionen, som är huvudansvarig för kollektivtrafiken i området.

Det saknas möjlighet att tippa ris och kvistar från trädgårdar i närområdet i denna del av kommunen. Skissas det på något förslag att lösa detta? Transport till Vara återvinningsstation är inte försvarbart ur miljösynpunkt bl,a,

Den avfallscentral som Avfall och Återvinning Skaraborg (A&ÅS) har i Vara tätort är den som gäller för hela Vara kommun. Finns det synpunkter och önskemål kopplat till A&ÅS verksamhet som finns det möjlighet att framföra dem direkt till A&ÅS.

Kontakt A&ÅS Länk till annan webbplats.

Bor på x-gatan och undrar när kommunen ska ta ansvar för att lösa problemet med de höga hastigheterna in och ut i samhället. Det behöver till någon form av hastighetssänkande åtgärd.

Vi som kommun kan inte göra några hastighetssänkade åtgärder, det är Trafikverkets väg och deras ansvar. Det alla kan göra, vilket även vi på tekniska förvaltningen gör, är att anmäla till Trafikverket om att hastigheten är hög. Gör det då var för sig och inte som att man representerar en hel gata.

Hur ser ni på trafiken från Kvänum vid 16-tiden då många slutar sina arbeten. Flertalet kör väldigt fort.

Se svar på föregående fråga.

Allmän uppfräschning samhälle, typ namnskyltar gator, sneda, dålig synbar text… Vad görs åt dåligt skötta fastigheter?

Se svar på första frågan.

Fastigheten i hörnet av Kyrkogatan - Byvägen kommer tydligen att rivas. Vi bor på x-vägen, har inte fått någon information från kommunen, vilket tydligen gått ut till andra grannfastigheter. Därav blir min fråga, kommer kommunen att på något sätt skapa byvägskänsla?

Vi har uttryckt önskemål om att eventuellt få en del av tomten, för att kunna skapa en bra gatumiljö. I nuläget känner vi inte till något mer än det.

Vi vill förtydliga att kommunen inte planerar att bygga en så kallad byväg med kullersten, träd som växer över gatan eller häckar som sträcker sig ut i körbanan. När vi iordningställer en bostadsgata är det alltid med fokus på trygghet, särskilt för oskyddade trafikanter som barn och unga.

Hej. Vi undrar om ni har några planer på att snygga till Storgatan i Kvänum. Samma fråga gäller Skaragatan.

Det är Trafikverkets som äger gatorna i fråga så vi hänvisar till dem för svar.

För 13 år sedan arbetade Nästegårdsskolans elever med projektet ʺSkapande skolaʺ, vilket utmynnade i många förslag, med tanke på yttre miljö i samhället. Två av dessa modeller skapade sedan konstnär Karl Chilcott i stårre skala, med inköp av kommunen. Dessa placerades utefter ån mellan Nya Vägen och Hotell Lumber o Karle. Tyvärr saknas möjlighet att gå utefter ån mellan dessa platser på grund av ett busksnår. Är det möjligt att avlägsna detta? Eller vad är tanken med skulpturerna?

Ärendet hanteras just nu internt och målet är att kunna utföra en enklare byggnation av en grusgång utmed ån.

Vilket skyddsrum ska Kvänumsborna vända sig till vid eventuellt krig?

Kvänum har inget eget skyddsrum, i hela Vara kommun finns endast tre skyddsrum. Vid krig räknas skyddsrum som allmän plats, vilket betyder att vem som helst får söka skydd i vilket skyddsrum som helst – oavsett var man bor.

Skyddsrumskarta Länk till annan webbplats.

När de flesta skyddsrum byggdes under 1950–70-talet ansågs kommunen vara lätt att utrymma och utan strategiska mål. Därför byggdes det bara ett fåtal skyddsrum här.

Idag byggs inga nya skyddsrum i Sverige men i juli 2024 fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillsammans med länsstyrelserna i uppdrag av regeringen att planera för hur skyddet av civilbefolkningen ska stärkas. Det arbetet är nu igång.