Låna, leta och beställ

Här får du information om hur du lånar böcker hos oss. Du får också information om våra andra bokningstjänster.

Det är gratis att låna böcker och annan media samt att använda bibliotekens datorer. Det du lånar kan du lämna tillbaka på alla våra bibliotek. För att låna film och tv-spel måste du ha fyllt 16 år.

Bibliotekskort

För att låna på biblioteken behöver du ett bibliotekskort och en pinkod. Alla över 18 år måste legitimera sig för att få ett kort. Är du under 18 år krävs vårdnadshavares underskrift på en låneförbindelse.

Första bibliotekskortet är gratis. Om du tappar bort ditt kort kostar ett ersättningskort 10 kronor. Bibliotekskortet är en personlig värdehandling. Därför är det viktigt att spärra kortet om du förlorar det. Det gör du genom att kontakta ditt bibliotek.

Du ansvarar för allt som lånas på ditt kort. Vårdnadshavare ansvarar för barnets bibliotekskort och lånen som görs på dessa.

Anmäl ändrad adress, epost eller telefonnummer till ditt bibliotek.

Din personliga pinkod

Till bibliotekskortet väljer du en pinkod. Pinkoden behövs för att kunna använda självbetjäning på biblioteket och på internet. Du använder också pinkoden när du loggar in på ditt bibliotekskort för att se och förnya dina lån, reservera böcker, låna e-böcker med mera. Du kan själv ändra pinkoden under Mina uppgifter när du är inloggad. Kontakta ditt bibliotek om du glömt din pinkod. Du måste kunna legitimera dig.

Information om personuppgifter

När du skriver på bibliotekskortet samtycker du till att dina personuppgifter hamnar i bibliotekens register. Dina lån registreras i bibliotekens datasystem. Dessa uppgifter är konfidentiella, vilket innebär att ingen annan kan få reda på vad du lånat. Så snart lånet är återlämnat, och eventuella skulder är betalda, raderas uppgiften i datasystemet. Du har alltid möjlighet att få veta vad som finns registrerat på ditt bibliotekskort om du legitimerar dig.

Lånetid

Lånetiden är fyra veckor för de flesta medier. Du kan se på ditt lånekvitto vilken lånetiden är. Om det inte är kö på det du lånat kan du låna om tre gånger.

Övertidsvarning

Du har möjlighet att få en så kallad övertidsvarning på SMS eller e-post. Det innebär att du får ett meddelande om att lånetiden går ut om några dagar. Denna service är ett komplement till lånekvittot. Det är alltid ditt eget ansvar att följa bibliotekens regler och lämna tillbaka lånen i tid. Detta gäller även om du av någon anledning inte fått övertidsvarningen och dina lån blir försenade.

Försenat material och avgifter

Om dina lån inte återlämnas skickas en räkning på våra kostnader för att ersätta böckerna samt fakturaavgift. Skadat eller borttappat material ersätts enligt utlånande biblioteks taxa. Det går bra att delbetala avgifter. Obetalda räkningar följer kommunens regler för inkassoförfarande.

Ditt bibliotekskort spärras om du har en obetald räkning eller om dina avgifter överstiger 100 kronor.

Om du har frågor om avgifter, påminnelser och räkningar, kontakta det bibliotek där du lånat.

Återlämning

Vill du lämna tillbaka dina böcker så finns det bokinkast i Vara, Kvänum och Vedum.

  • I Vara finns bokinkastet i väggen en bit till höger om ingången, en grå lucka med texten bokinkast.
  • I Kvänum och Vedum finns bokinkast vid sidan av ingången.

Reservera

Det är gratis att reservera och du kan hämta på vilket du vill av våra bibliotek. När du fått ett aviseringsmeddelande via e-post, SMS eller brev är din reservation klar att hämta.

Du måste vara inloggad för att reservera.

Fjärrlån

Om det du söker inte finns på våra bibliotek kan vi kostnadsfritt hjälpa dig att göra ett fjärrlån inom Sverige.

Du måste vara inloggad för att beställa fjärrlån.

Inköpsförslag

Har du förslag på media du vill att biblioteket skall köpa in? Lämna ett inköpsförslag genom att fylla i formuläret. Om ditt förslag köps in reserveras det åt dig. Skulle ditt inköpsförslag inte köpas in så får du besked om det.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna inköpsförslag.

Låna dator

På alla biblioteken finns stationära datorer som låntagare kan använda. Det kostar inget att låna en dator. Innehavaren av lånekortet/målsman är ansvarig för användandet av datorerna.

Vi har gratis wi-fi på alla våra bibliotek. Nätverket heter ”vara-kommun-guest”.

Att tänka på när du använder våra datorer

Vett och etikett gäller när du använder Internet på bibliotekets datorer. Tänk på att vi övervakar internettrafiken och att det inte finns några spärrar till otillåtna sidor på våra datorer. Vi följer FN:s stadgar om de mänskliga rättigheterna vilket innebär att det är förbjudet att söka eller sända pornografiskt, rasistiskt eller på annat sätt kränkande material. Tänk på att programkopiering, programhämtning och nerladdning av upphovsrättsskyddat material är förbjudet enligt upphovsrättslagen.

Låna rum

Vi har tre rum på biblioteket i Vara som vi lånar ut kostnadsfritt.

  • Sesamrummet med plats för 6-8 personer.
  • Svängrummet med plats för 10-20 personer. Här finns whiteboard och projektor med duk.
  • Enrummet med plats för max 4 personer. Här finns ett skrivbord och tre fåtöljer

Kontakt för att boka rum

Telefon: 0512-312 20
Mejl: biblioteken@edu.vara.se

Skriva ut

Hos oss kan du göra kopior och skriva ut sidor. Vi tar ut en avgift för såväl kopior som utskrifter.

  • A4 i svartvitt: 2 kronor per sida
  • A4 i färg: 4 kronor per sida
  • A3 i svartvitt: 4 kronor per sida
  • A3 i färg: 8 kronor per sida

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 18 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?