Biltvätt på gatan

Tvätta inte bilen på uppfarten eller gatan. Här hittar du tips på hur du tvättar bilen på rätt sätt.

Bästa sättet att tvätta bilen utan att skada miljön är i en fordonstvätt. Tvättar du bilen på gatan rinner skadliga ämnen som olja, metaller och kemikalier ut i marken och vattnet. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö och svåra eller omöjliga för naturen att bryta ner.

Tvätta bilen i en biltvätt eller gör-det-själv-hall

Välj att tvätta bilen i biltvätt eller i en självtvättsanläggning som tar hand om tvättvattnet. I stora biltvättar renas tvättvattnet från föroreningarna innan vattnet leds vidare till det kommunala reningsverket för ytterligare rening.

Välj miljöanpassade bilvårdsprodukter

När du tvättar bilen ska du använda miljömärkta bilvårdsprodukter. När du väljer en automattvätt ingår alla kemikalier som behövs vilket sparar både tid och pengar.

Bilvårdsprodukter som inte är miljömärkta innehåller ofta starka lösningsmedel. Kallavfettning, en petroleumbaserad kemikalie som löser upp vägsalt, olja och asfaltsfläckar på bilen, kan orsaka fiskdöd.

Tvätta inte bilen på gatan

Du ska inte tvätta bilen på gatan eftersom smutsen som innehåller både oljerester och tungmetaller, rinner ner i rännstensbrunnar och vidare ut till bäckar, sjöar eller havet. Det påverkar både miljön och människor negativt.

Vattenskyddsområden

I vattenskyddsområden är det helt förbjudet att tvätta sin bil. I Vara kommun finns det vattenskyddområden i Levene, Jung, Vedum och Helås

Det är allas ansvar att göra vad vi kan för att motverka skadliga utsläpp av kemikalier.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 15 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?