Vanliga frågor vatten och avlopp

Här samlar vi svar på de frågor som kommunen ofta får. Vi delar också med oss av några tips på vad du bör tänka på när du använder vatten och avlopp i din vardag. 

Vattenkvalitet

Varför är vattnet vitt eller grått?

Att vattnet är vitt eller grått beror oftast på att det bildas luftbubblor i vattnet när du tappar upp det. Om du låter glaset stå några sekunder försvinner bubblorna och vattnet blir klart igen.

Vattnet luktar eller smakar dåligt – varför och vad gör jag?

Dricksvattnet kan ibland av olika anledningar smaka eller lukta annorlunda. Det är inget farligt utan brukar lösa sig av sig själv eller genom att du spolar en stund i kranen.

Vattnet smakar eller luktar klor

För att förhindra tillväxt av mikroorganismer ute i ledningsnätet kloreras vattnet som kommer från vattenverket. Är du van vid oklorerat vatten eller har ett känsligt luktsinne, kan du uppleva att vattnet ibland har en svag klordoft. Om du tappar upp dricksvattnet i en tillbringare och låter den stå i några minuter innan du dricker vattnet, avdunstar kloret och doften minskar.

Vilka gränsvärden finns det för dricksvatten?

Livsmedelsverket sätter upp gränsvärden för dricksvattnets kvalitet. Gränsvärdena är satta för att skydda människors hälsa. Vattnet bedöms enligt en tvågradig skala; tjänligt och otjänligt. På livsmedelsverkets webbsida kan du läsa mer om gränsvärdena för dricksvatten.

Hur kontrollerar Vara kommun kvaliteten på dricksvattnet?

Kommunen kontrollerar dricksvattnet enligt ett fastställt kontrollprogram. Vi tar vattenprov på olika platser i kommunen, i våra anläggningar, på skolor, restauranger och hemma hos kommunens invånare. Analysresultaten följs upp och dokumenteras för att säkerställa god kvalitet.

Vattnets hårdhet

Hårdhet är ett värde för vatten som består av summan av kalcium och magnesiumjoner. I Vara kommun är vattnet medelhårt och ligger runt 5-7 °dH (tyska hårdhetsgrader). I Jung, Kvänum , Öttum samt Larv är det mjukt. Det innebär att du kan använda den lägsta doseringen tvättmedel vid disk och tvätt. I orterna med medelhårt vatten kan du behöva använda medelhög dosering.

Vattnets hårdhet:
Larv: 5-6 °dH
Jung, Kvänum och Öttum: 3-4 °dH
Vedum: 8-9 °dH
Vara, Stora Levene, Håkantorp, Helås, Tumleberg, Arentorp, Emtunga och Tråvad: 7-8 °dH

Mediciner och kemikalier

Kemikalier och mediciner får inte hällas ut i avloppet! Kemikalier lämnar du på din återvinningscentral och mediciner kan lämnas på ett apotek.

Kemikalierna tar död på bakterierna i reningsprocessen och rinner igenom hela systemet för att slutligen hamna i Vänern eller avloppsslammet.

Biltvätt

Två steg mot en bättre miljö

  • Tvätta din bil i en biltvätt. Tvätta inte bilen hemma på gatan utan åk till en modern biltvättsanläggning, antingen en automattvätt eller en ”gör-det-själv-hall”. I dessa anläggningar renas avloppsvattnet. Det allra bästa är naturligtvis att du väljer en miljömärkt biltvätt.
  • Använd miljömärkta produkter. En stor del av de farliga ämnen som hamnar i tvättvattnet kommer från bilschampo och avfettningsmedel. Idag finns det miljömärkta produkter för både biltvätt, avfettning och bilvax som är lika effektiva som de gamla produkterna.

Därför är tvättvattnet farligt

Smutsvattnet från biltvätt innehåller olja, tungmetaller, asfalt, däckrester och dessutom olika kemikalier från bilvårdsmedel. Dessa föroreningar kan vara skadliga för människor, djur och växtliv. Om tvättvattnet hamnar i dagvattensystemet leds det i de flesta fall direkt ut i närmaste vattendrag eller så hamnar det i kommunens avloppsreningsverk. Reningsverken är inte byggda för att rena de miljöfarliga ämnen som finns i tvättvattnet. De kan till och med skada reningsprocessen.

Spolning i toalett

I toaletten får du endast spola ner toalettpapper och det som passerar kroppen. Om du spolar ner andra saker i toaletten kan de fastna i rören och orsaka stopp.

Vid stopp i avloppsnätet riskerar du och dina grannar att få in avloppsvatten i huset och det kan uppstå vattenskador. Även om sakerna inte orsakar stopp kommer kostnaderna för avloppsreningen att bli högre när sakerna måste samlas upp på reningsverket och forslas till förbränning.

Undvik att spola ner fett i avloppet

Fett som du till exempel har använt vid matlagning ska inte spolas ner i avloppet. Även om det rinner ner när du spolar med varmt vatten, kommer det längre ner i rörsystemet att stelna och bilda beläggningar på insidan av rören. Beläggningarna kan växa och orsaka proppar och översvämningar som är kostsamma och tidskrävande att åtgärda.

Ta för vana att alltid torka ur din stekpanna med hushållspapper och släng det i soporna innan du diskar pannan. Om du har friterat eller av annan anledning ska göra dig av med en större mängd fett, låt det svalna och häll det i en plastflaska som du försluter och lämnar till din avfallsanläggning.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Öppet Stänger kl. 16.30
Hjälpte informationen på sidan dig?