Frågor och svar om att rösta

Här hittar du svar på de mest förekommande frågorna om att rösta i valet.

Hur röstar jag på valdagen?

På valdagen den 9 juni kan du rösta i din vallokal eller i röstningslokalen för förtidsrösning i kommunhuset. På ditt röstkort står det vilken vallokal du kan rösta i och vallokalens öppettider. Du behöver ha med dig en id-handling. Har du ingen id-handling kan en annan person intyga din identitet, men då måste den personen visa en id-handling.

Hur röstar jag från utlandet?

När det är val kan du rösta på två sätt från utlandet. Du kan brevrösta eller förtidsrösta på ambassader och konsulat.

Hur röstar jag med bud eller ambulerande röstmottagare?

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.

Särskilt material för budröstning kan beställas hos kommunen eller hos Valmyndigheten. Valsedlar kan hämtas på alla ställen där man kan rösta eller beställas direkt från partierna. En budröst får göras i ordning tidigast 24 dagar före valdagen. Budrösten kan lämnas in som förtidsröst eller på valdagen i vallokal.

Material för budröstning finns att hämta på kommunens kontaktcenter och i förtidsröstningslokalerna.

Ambulerande röstmottagare

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunen ordna med en ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst.

I Vara kommun utser valnämnden ambulerande röstmottagare som alltid arbetar tillsammans i par. De ska kunna legitimera sig och har med sig material för förtidsröstning. Ambulerande röstning kan göras tidigast 18 dagar före valdagen och senast kl. 16.00 på valdagen.

För att beställa tid för ambulerande röstmottagare kontakta valkansliet på e-post val@vara.se eller via kontaktcenter. Beställningen bokas med fördel minst två dagar innan önskad tid för röstning.

Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Väljaren ska kunna uppvisa röstkort samt ID-handling.

Hur röstar jag om jag är inlagd på sjukhus eller bor på äldreboende?

Du som är inlagd på sjukhus kan fråga sjukhuset om de har möjlighet att ta emot din röst.

Ett av kommunens äldreboenden, Tornumsgården i Kvänum, erbjuder förtidsröstning söndagen den 26 maj mellan klockan 12 och 16.

Hur röstar jag om jag saknar röstkort?

Du måste ha med dig ditt röstkort om du ska förtidsrösta. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal.

Om du inte fått något röstkort eller har tappat det kan du få ett nytt. Kontakta valkansliet via kontaktcenter så hjälper de dig. Ett dubblettröstkort kan också skrivas ut på biblioteket i Vara.

Om du röstar i din vallokal den 9 juni är röstkortet inte ett krav, men praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal.

Hur gör jag om jag behöver hjälp med att rösta i vallokal?

Du som har en funktionsnedsättning eller liknande och inte själv kan göra i ordning din röst kan be en röstmottagare om hjälp. Röstmottagaren följer då med dig bakom skärmen. Du kan få hjälp med att till exempel stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat.

Röstmottagarna har tystnadsplikt och får inte berätta för någon vad du har röstat på. Du får också ta med dig någon annan bakom skärmen för att hjälpa dig att rösta, till exempel en ledsagare eller personlig assistent.

Är vallokalerna tillgänglighetsanpassade?

Alla ställen för röstmottagning ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Om du ändå inte kan ta dig in i en lokal för röstmottagning när du ska rösta, kan röstmottagarna ta emot rösten utanför lokalen.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 10 maj kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?