Folkhälsoarbete

Här kan du ta del av arbetet med folkhälsa och social hållbarhet i Vara kommun.

Folkhälsa är ett samlingsbegrepp för hela befolkningens hälsotillstånd. Det handlar alltså om både hälsa och ohälsa. Begreppet folkhälsa gäller både nivån på hälsa, exempelvis medellivslängden i befolkningen, och fördelningen av hälsa, exempelvis medellivslängden i olika grupper i befolkningen. En god folkhälsa innebär, enligt WHO, att hälsan är så god och så jämlikt fördelad som möjligt bland olika grupper i samhället.

Hälsan i befolkningen formas genom ett samspel av faktorer som individen själv bär på, som genetiska faktorer, livsvillkor, levnadsförhållanden och levnadsvanor. Folkhälsan påverkas också av politiska beslut, samhällets organisation och resurser, och individers förutsättningar att fatta beslut som gynnar hälsan och åldersstrukturen i befolkningen.

Utgångspunkten i folkhälsopolitiken är att alla ska ha samma möjligheter till en god och jämlik hälsa och ett långt liv. Folkhälsa handlar alltså inte bara om att befolkningens hälsa ska vara så god som möjligt, utan även om att den ska vara jämlikt fördelad mellan olika grupper i samhället.

Folkhälsorådet i Vara

Folkhälsorådet är ett samverkansorgan för Vara kommun och Västra Götalandsregionen med uppgift att initiera, utveckla och samordna resurser för hälsofrämjande och förebyggande arbete i Vara kommun. Folkhälsoarbetet är erganisatoriskt placerat under kommunstyrelsen och rådet består av politiker och tjänstemän från Vara kommun och Västra Götalandsregionen.

Vara kommun och Västra Götalandsregionen avsätter årligen vardera 15 kronor per invånare, vilket innebär en årlig budget på totalt 472 900 kronor.

Folkhälsan i Sverige är generellt god, men ojämnt fördelad. Folkhälsan i Vara följer ett liknande mönster. Negativa folkhälsoindikatorer i Vara är sjukskrivningstal, brist på eftergymnasiala studier, rökning hos småbarnsföräldrar, psykisk ohälsa hos unga, samt stillasittande vardag och ensamhet hos äldre.

Folkhälsa målområde och indikatorer

Målområde

Indikatorer

Fullföljda studier

Stärkt psykisk och fysisk hälsa hos barn och ungdomar
Ökat antal elever med godkända betyg

Förbättrade levnadsvanor

Ökad fysisk aktivitet och goda matvanor
Minskat bruk av alkohol, narkotika och tobak

Mer information om Folkhälsoplan 2023-2024 samt folkhälsorådet: Folkhälsoplan 2023-2024

Social hållbarhet i Vara

Ett socialt hållbart samhälle är ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum, vilket kräver att människor känner tillit och förtroende till varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Social hållbarhet är av avgörande betydelse för det demokratiska samhället och är helt nödvändig ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Ett socialt hållbart samhälle tål påfrestningar, är anpassningsbart och förändringsbenäget.

För att social hållbarhet ska bli relevant måste det vara tydligt definierat och anpassat till de lokala behoven och förutsättningarna i Vara. Mer information finns under Plan för social hållbarhet

Här kan du läsa mer om vårt drogförebyggande arbete: Drogförebyggande arbete

Övrig information om folkhälsoarbete i Vara

Pressmeddelande "I folkhälsans tjänst" Länk till annan webbplats.

Nyhet - Friskfaktorer och förebygga nyckelord för Birgitte Hald

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?