Drogförebyggande arbete

På den här sidan får du information om vårt drogförebyggande arbete för att unga inte ska använda tobak/nikotin, alkohol och narkotika.

Det drogförebyggande arbetet betonar vikten av att öka föräldrars och andra vuxnas restriktiva inställning till drogbruk bland ungdomar och att våga säga nej. Det innebär i praktiken att som vårdnadshavare och vuxen ha nolltolerans mot alkohol och tobak för ungdomarna. Det är i princip bara de som dricker alkohol och röker som testar narkotika.

Tips till dig med tonåringar

  • Säg nej! Var tydlig med att ungdomar under 18 år inte ska använda alkohol och tobak och ha en negativ inställning till narkotika.
  • Håll koll på din egen alkohol.
  • Håll i gång samtalet med ditt barn och lär känna barnets kompisar.
  • Nätverka med andra föräldrar och ha gemensamma regler.
  • Tillåt inte föräldrafria fester. Ska ni bort – se till att ha backup och håll koll så inget går överstyr.
  • Våga söka hjälp om du är orolig för ditt barns beteende och umgänge.
  • Om du ser någon som langar tobak, alkohol eller narkotika, kontakta polisen på 114 14 eller www.polisen.se/tips Länk till annan webbplats.

Mini-Maria

Mini-Maria Östra är en mottagning för ungdomar upp till 21 år där oro eller problematik finns gällande alkohol, droger eller spel om pengar. Mini-Maria erbjuder rådgivning och behandling till ungdomar, föräldrar och anhöriga. Mottagningar finns i Lidköping, Skövde, Falköping och Mariestad. På mottagningen arbetar kurator, sjuksköterska, psykolog och läkare tillsammans. Mini-Maria drivs gemensamt av Skaraborgs 15 kommuner och Västra Götalandsregionen. Alla besök på Mini-Maria är kostnadsfria och personalen har tystnadsplikt.
Har du oro, frågor eller funderingar ring oss på telefon: 010-43 59 570.

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/sjukdomar--besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/beroende-och-skadligt-bruk/mini-maria-ger-unga-hopp-att-bli-av-med-beroende/ Länk till annan webbplats.

https://www.vgregion.se/halsa-och-vard/riktade-mottagningar/mini-maria/ Länk till annan webbplats.

Broschyrer på olika språk för tonårsföräldrar

Här finns broschyrer på olika språk till tonårsföräldrar om olika droger. Broschyrerna finns på:

  • Arabiska
  • Dari
  • Engelska
  • Persiska
  • Somaliska
  • Spanska
  • Svenska
  • Tigrinja
  • Turkiska

Broschyren om lustgas finns också på ukrainska.

Länsstyrelsen broschyrer till tonårsföräldrar Länk till annan webbplats.

Hur ser det ut i Vara kommun?

Varje år görs drogvaneundersökningar i årskurs 7-9 på Alléskolan och Nästegårdsskolan samt bland ettorna på Lagmansgymnasiet. Den ger en bild av hur det ser ut lokalt och blir bland annat ett underlag för föräldramöten.

Tobak

Den vanligaste produkten som innehåller nikotin bland eleverna på både gymnasiet och högstadiet är e-cigaretter, så kallad vejps. Drygt hälften av gymnasieeleverna har vejpat och 25 procent av högstadieeleverna.

Vad det gäller vanliga cigaretter är siffran strax under 50 procent för gymnasieeleverna och 15 procent för högstadieeleverna. Siffrorna för snus är ungefär de samma som för vanliga cigaretter i båda grupperna.

Alkohol

Strax under 60 procent av gymnasieeleverna har druckit alkohol. Siffran för högstadiet är 20 procent. På frågan om dina föräldrar tillåter att du dricker alkohol sker det också en stor förändring mellan åldersgrupperna. I princip alla elever i sjuan har svarat att föräldrarna säger nej. Eleverna i ettan på gymnasiet svarar att ungefär hälften av föräldrarna säger nej och 25 procent tillåter att de dricker alkohol.

Narkotika

Ungefär fem procent av eleverna som går första året på gymnasiet har använt narkotika och 40 procent vet någon som kan ge eller sälja narkotika till dem. Motsvarande siffra för högstadiet är några procent som testat och 15 procent som vet var de kan få tag på narkotika.

Lustgas

Mindre än fem procent har använt lustgas en gång och 1 procent har använt lustgas flera gånger av högstadieeleverna. Bland gymnasieeleverna är sifforna något lägre.

Drogförebyggarnas nyhetsbrev

Du kan prenumerera på drogförebyggarnas nyhetsbrev. Nyhetsbrevet innehåller information om nuläget gällande ungdomar och droger, tips om föreläsningar, böcker, tv-program och artiklar om relevanta ämnen samt uppmuntran till ett fortsatt restriktivt förhållningssätt hos föräldrarna.

Vill du prenumerera på nyhetsbrevet? Fyll i din e-postadress i formuläret.

Dina uppgifter
Dina uppgifter



Kontakt

Vara kommun anlitar Öckerö kommuns drogförebyggare för att stärka det drogförebyggande arbetet.

Håkan Fransson
Drogförebyggare
Telefon: 070-690 15 14

Christine Hummelblad
Drogförebyggare
Telefon: 073-049 09 74 eller 031-97 62 83

Hur ser det ut i Vara kommun?

Varje år görs drogvaneundersökningar i årskurs 7-9 på Alléskolan och Nästegårdsskolan samt bland ettorna på Lagmansgymnasiet. Den ger en bild av hur det ser ut lokalt och blir bland annat ett underlag för föräldramöten.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 25 nov kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?