Bostadstillägg för pensionärer

På den här sidan hittar du information om bostadstillägg för dig som har låg pension.

Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen. Din boendekostnad, dina inkomster, eventuella tillgångar och din familjesituation avgör om du kan få bostadstillägget.

Gör en beräkning innan du ansöker

Innan du ansöker om bostadstillägg för pensionärer är det bra att göra en preliminär beräkning hos Pensionsmyndigheten för att se om du har rätt till tillägget eller inte.

Ansök om bostadstillägg

Visar beräkningen att du har rätt till bostadstillägg för pensionärer kan du göra en ansökan hos Pensionsmyndigheten.

Ansök åt anhörig

Du som är nära anhörig till någon som inte längre själv kan ha hand om sina ekonomiska ärenden kan ansöka om bostadstillägg för dennes räkning.

Vad avgör om jag har rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Det är din bostadskostnad, dina inkomster och eventuella tillgångar som avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

De vanligaste skälen till avslag på ansökan om bostadstillägg är att du har både bostad och fritidshus, bor tillsammans med någon eller har högre inkomster än beloppsgränserna.

Pensionsmyndighetens digitala informationsmöten

Du är välkommen att delta på Pensionsmyndighetens digitala möten om bostadstillägg. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig. Under mötet får du svar på de vanligaste frågorna och kan även ställa egna frågor via en chatt.

Pensionsmyndighetens digitala informationsmöte Länk till annan webbplats.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 18 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?