Din krisberedskap

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du vara förberedd för att kunna hantera situationen. Att ha hemberedskap innebär att du klarar dig utan samhällets hjälp i en vecka.

Om du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa de som har svårt att klara sig själva. Du måste själv kunna ordna med vatten, mat och värme. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter vid en kris. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

Råd och tips till privatpersoner

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB:s, hemsida finns checklistor och tips på vad du behöver ha hemma för att klara din hemberedskap.

MSB har också samlat råd till privatpersoner inom ämnen som exempelvis informationssäkerhet, naturolyckor och andra typer av kriser.

MSB om hemberedskap

MSB:s råd till privatpersoner

Prata med barn och unga

Många barn och unga blir oroliga i samband med att det rapporteras om kriser och katastrofer i samhället eller i världen. Som förälder kan du minska barnens oro och hjälpa dem att hantera den genom att prata med dem om vad de hört, sett och hur de känner.

På Rädda barnens finns det tips om hur du kan prata med barn om svåra händelser.

Så pratar du med ditt barn om svåra händelser

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 29 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?