Din krisberedskap

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du vara förberedd för att kunna hantera situationen. Att ha hemberedskap innebär att du klarar dig utan samhällets hjälp i en vecka.

Om du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa de som har svårt att klara sig själva. Du måste själv kunna ordna med vatten, mat och värme. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter vid en kris. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

Råd och tips till privatpersoner

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB:s, hemsida finns checklistor och tips på vad du behöver ha hemma för att klara din hemberedskap.

MSB har också samlat råd till privatpersoner inom ämnen som exempelvis informationssäkerhet, naturolyckor och andra typer av kriser.

Prata med barn och unga

Många barn och unga blir oroliga i samband med att det rapporteras om kriser och katastrofer i samhället eller i världen. Som förälder kan du minska barnens oro och hjälpa dem att hantera den genom att prata med dem om vad de hört, sett och hur de känner.

På Rädda barnens finns det tips om hur du kan prata med barn om svåra händelser.

Så pratar du med ditt barn om svåra händelser Länk till annan webbplats.

Nya broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Från och med 18 november kommer den nya versionen av broschyren "Om krisen eller kriget kommer" skickas ut till alla hushåll.

Redan nu kan du ta del av den digitala versionen där du som privatperson får råd om hur du kan förbereda dig, och vad du ska göra om krisen eller kriget kommer.

Broschyren Om krisen eller kriget kommer

Webbutbildning - Medveten, redo, trygg

Lär dig mer om krisberedskap och civilt försvar genom att göra webbutbildningen Medveten, redo, trygg. Utbildningen ger en sammanfattning av det absolut viktigaste vi invånare behöver veta för att vara förberedda på att hantera samhällskriser.

Gör webbutbildningen Medveten, redo, trygg

Utbildningen vänder sig till dig som vill bli förberedd på att klara av en omfattande samhällskris. Du behöver inte ha några förkunskaper, kan vara anonym och behöver inte lämna ut dina kontaktuppgifter.

Utbildningen består av fyra avsnitt. Du väljer vilken del du vill göra och behöver inte göra allt på en gång, varje del tar cirka 45 minuter vardera att göra. Du behöver tillgång till wifi och kan genomföra utbildningen på dator, surfplatta eller smartphone.

Utbildningen Medveten, redo, trygg är framtagen av Nacka kommun i samarbete med Civilförsvarsförbundet, Länsstyrelsen i Stockholm, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) och Svenska Röda Korset och vänder sig till dig som är 18 år och äldre.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 4 dec kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?