Vuxna på stan

Här kan du läsa om nattvandring och lämna en intresseanmälan för att själv delta.

Vi söker dig som är över 25 år och vill engagera dig ideellt genom att nattvandra. Syftet med nattvandring är att det ska finnas vuxna förebilder, medmänskligt stöd och social trygghet bland unga människor när de rör sig ute på kvällar och nätter. Nattvandrarnas närvaro förebygger också kriminalitet som skadegörelse, våld och drogmissbruk.

Att nattvandra är ett enkelt sätt att bidra med viktigt stöd för våra unga. Det skapar en social trygghet och handlar mest om att bara vara där, fråga hur någon mår, lyssna eller kanske plåstra om.

Intresseanmälan

Är du intresserad av att nattvandra? Du hittar information om datum och kan lämna din intresseanmälan på Vuxna på stans Facebook-sida eller till Torsbo fritidsgård, telefon 0512-311 18.

Vad förväntas jag göra under kvällarna jag nattvandrar?

  • Du och andra vuxna promenerar tillsammans på gator och i områden i Vara där det finns behov av extra vuxennärvaro. Ni håller ögon och öron öppna.
  • Du pratar med ungdomar som befinner sig ute.
  • Du har inga befogenheter att ingripa. Ring polisen om det är något akut, telefon 112. Du kan också byta telefonnummer med lokal polis under kvällen, så att ni kan ha kontakt.
  • En huvudansvarig utses vid varje tillfälle som även ska rapportera in i Facebook-gruppen om hur kvällen varit, var man vandrat och tips för de som går vid nästa tillfälle om platser att gå på. Tänk på att du INTE lämnar någon personlig information på Facebook som kan vara känslig.

Alla som nattvandrar ska ta på sig en Vuxna på stan-väst. Det finns 8 stycken rosa västar med text ”Vuxna på stan” att hämta ut på Ica Kvantum samma kväll som du går.

Varför är vuxna på stan en bra grej?

  • Du bidrar till ett tryggt och trevligt samhälle. Det kan kännas öde och otryggt i ett samhälle på natten för många ungdomar, du bidrar genom att finnas där och göra det tryggare.
  • Du kan bidra till att förhindra brott bara genom att gå omkring och röra dig i samhället.
  • Du är en viktig vuxen förebild som ungdomar kan prata med.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 15 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?