Folkhälsoplan 2023-2024 2023-2024

Antagen av Folkhälsorådet 2022 - 09 - 30

Inledning

Folkhälsoarbetet strävar mot en jämlik hälsa genom att minska påverkbara skillnader i livsvillkor och hälsa. Ett socialt hållbart samhälle består av en god folkhälsa och är avgörande för det totala hållbarhetsarbetet i arbetet med de globala målen för hållbar utveckling- Agenda 2030. De globala målen www.globalamalen.se Länk till annan webbplats.

Nationellt

Övergripande nationellt folkhälsomål

Den statliga folkhälsopolitiken[1] ska skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation och består av åtta målområden:

  1. Det tidiga livets villkor
  2. Kompetenser, kunskaper och utbildning
  3. Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
  4. Inkomster och försörjningsmöjligheter
  5. Boende och närmiljö
  6. Levnadsvanor
  7. Kontroll, inflytande och delaktighet
  8. En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård

[1] Proposition 2017/18:249 God och jämlik hälsa – en utvecklad folkhälsopolitik, antagen i juni 2018

Regionalt

Västra Götalands vision Det goda livet

Den regionala visionen antogs 2005 och tar fasta på god livskvalitet i helheten kring varje människa och effekterna på samhället.

Skaraborg

Prioriterade folkhälsoområden

  1. Fullföljda studier genom trygghet och studiero
  2. Friska barn- Övervikt hos barn
  3. Psykisk hälsa – återhämtningsförmåga (resiliens)
  4. Åldrande med livskvalitet – ofrivillig ensamhet

HSNÖ

Östra hälso- och sjukvårdsnämndens Mål och Inriktningar 2020-2022;

En god och jämlik hälsa i befolkningen och verka för att minska de påverkbara hälsoklyftorna.

Fokusområden

  1. Stödja barn och ungas livsvillkor
  2. Fullföljda studier
  3. Främja goda levnadsvanor

Vara

Vision 2030 Vara vågar! I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.

Övergripande mål: 2020-2023 Ett av Varas fyra övergripande mål är; Attraktivt Vara med god livskvalitet för alla är ett jämställt och jämlikt samhälle där alla lever ett gott liv och känner tillit och förtroende till varandra, utan orättfärdiga skillnader. Ett samhälle med acceptans där människors lika värde står i centrum. Det handlar om att bygga ett långsiktigt och hållbart samhälle där alla känner delaktighet och möjlighet att påverka. Ett samhälle som skapar goda förutsättningar att styra över ekonomi, arbete, bostad, utbildning, kultur, hälsa, trygghet och sociala nätverk. Näringslivet och kommunen samverkar för att uppnå ett gott företagsklimat, goda förutsättningar för tillväxt och utveckling samt möjlighet för medborgare och näringsliv att agera miljövänligt.

Framgångsfaktorer 2020-2023 En av de sju framgångsfaktorerna är folkhälsa; Vara kommuns invånare ska ha en god hälsa. Här erbjuds goda livsvillkor, levnadsförhållanden och livsmiljöer vilket skapar förutsättningar för ett tryggt, socialt hållbart samhälle med god livskvalitet för alla.

Folkhälsorådet i Vara

Folkhälsorådet är ett samverkansorgan för Vara kommun och Västra Götalandsregionen med uppgift att initiera, utveckla och samordna resurser för hälsofrämjande och förebyggande arbete i Vara kommun. Folkhälsoarbetet är organisatoriskt placerat under kommunstyrelsen och rådet består av politiker och tjänstemän från Vara kommun och Västra Götalandsregionen.

Vara kommun och Västra Götalandsregionen avsätter årligen vardera 15 kr per invånare, vilket innebär en årlig budget på totalt 472 900 kr.

Folkhälsan i Sverige är generellt god, men ojämnt fördelad. Folkhälsan i Vara följer ett liknande mönster. Negativa folkhälsoindikatorer i Vara är sjukskrivningstal, brist på eftergymnasiala studier, rökning hos småbarnsföräldrar, psykisk ohälsa hos unga, samt stillasittande vardag och ensamhet hos äldre.

Folkhälsorådet målområde, indikatorer och budget

Målområde

Indikatorer

Budget

Fullföljda
studier

Stärkt psykisk och fysisk hälsa hos barn och
ungdomar

Ökat antal elever med godkända betyg

200 000

Förbättrade
levnadsvanor

Ökad fysisk aktivitet och goda matvanor
Minskat bruk av alkohol, narkotika och tobak

283 112

Summa


483 112

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 29 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?