Vattentjänstplan

Antagen av kommunfullmäktige 29 april 2024 § 24

Förord

”Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.” (EG:s Vattendirektiv)

Vatten används för många ändamål, bland annat är det ett helt nödvändigt livsmedel. I Sverige har vi i allmänhet gott om vatten men under vissa perioder och i en del områden kan vatten bli en bristvara. Framför allt finns det risk för att dricksvattnet förorenas för längre eller kortare perioder. Samhällsplaneringen är ett av de viktigaste strategiska redskapen för att skydda våra vattenresurser och skapa en grund för att de används ansvarsfullt.

Under det senaste decenniet har frågan om hur en god planering av samhällets vattenresurser kan göras uppmärksammats i en rad rapporter. Därvid har olika begrepp använts och betydelsen av ett och samma begrepp ibland varierat, vilket lett till vissa svårigheter i planeringen. Vattentjänst-planen ska innehålla kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses.

Inledning

I Vara kommun är cirka 53 procent av befolkningen ansluten till allmänna vattenförsörjningsanläggningar. Ungefär 30 procent av dricksvattnet kommer från ytvatten och 70 procent från grundvatten. För den enskilda (privata) dricksvattenförsörjningen utnyttjas nästan uteslutande grundvatten.

Idag är 7 576 permanentboende och ungefär 124 fritidsboende beroende av vatten från egen brunn eller från en vattenförening.

Våra vattenresurser används inom exempelvis livsmedelsindustrin, jordbruket för djurhållning, bevattning, processvatten i vissa industrier, trädgårdsbevattning och utvinning och lagring av värme och kyla.

Bakgrund till begreppet vattentjänstplan

Riksdagen beslutade 22 juni 2022 om ändringar i lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster. Lagändringarna återfinns i form av nya och ändrade bestämmelser i och i anslutning till 6 §. Den nya lydelsen av 6 § samt tillkommande 6a–6d § återges i bilaga 1. Lagändringarna innebär i korthet följande:

  • När kommunen bedömer behovet av en allmän vatten- och avloppsanläggning (VA-anläggning) ska hänsyn tas till förutsättningarna att tillgodose behovet genom en godtagbar enskild anläggning för det aktuella området .Det ska finnas en aktuell vattentjänstplan för varje kommun. Den ska visa
  • hur kommunen långsiktigt planerar för att tillgodose behovet av allmänna vattentjänster.
  • vilka åtgärder som ska vidtas för att den allmänna VA-anläggningen ska fungera vid skyfall.
  • Kommunen ska samråda med berörda fastighetsägare och myndigheter och ställa ut förslaget till granskning innan den antar eller ändrar en vattentjänstplan och ta hänsyn till de synpunkter som framkommer vid samrådet och granskningen.

Förutsättningar för vattentjänstplanen

En viktig utgångspunkt för vattentjänstplanen är kommunens översiktsplan, som vägleder beslut om mark- och vattenanvändning. Den första versionen av vattentjänstplanen ska fastställas under år 2024 och har därför utgått från gällande översiktsplaner i Vara kommun.

Vattentjänstplanen ska samtidigt kunna utgöra ett planeringsunderlag i den rullande översiktsplaneprocessen och vid kommande uppdateringar av översiktsplanen.

Enligt 3 kap. plan- och bygglagen (PBL) ska kommunerna under den första halvan av perioden mellan två ordinarie val fastställa en så kallad planeringsstrategi med syfte att hålla översiktsplanen aktuell. Planeringsstrategin är ett lämpligt verktyg för att långsiktigt koppla vattentjänstplanen till översiktsplanen.

Vattentjänstplanens syfte

Vattentjänstplanen motsvarar till stora delar det som enligt vattenmyndig-heternas åtgärdsprogram för 2022–2027 benämns Vattentjänstplan (kommunerna åtgärd 5). Detta är också uttalat i underlaget till riksdagens beslut.

Vattentjänstplanen ska dock vara föremål för samråd och ställas ut för granskning och därefter antas av kommunfullmäktige, som också ska pröva dess aktualitet minst vart fjärde år. Detta har inte varit ett krav enligt åtgärdsprogrammen.

Vattentjänstplanen ska enligt de nya bestämmelserna antas av kommunfullmäktige.

Det här är en vattentjänstplan

Långsiktig planering

En vattentjänstplan ska innehålla kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses.
(Lag 2006:412 om allmänna vattentjänster 6 b §)

Detta motsvaras till stora delar av det som ska ingå i en VA-plan enligt havs- och vattenmyndighetens (HAV) vägledning, sidorna 29–32. Enligt vägledningen delas VA-planen naturligt in i två huvuddelar:

  • Den allmänna VA-försörjningen inom verksamhetsområdet (bilaga 2). Inom Vara kommun är det kommunens tekniska förvaltning som ansvarar för den kommunala VA-verksamheten. Ett ansvar som innefattar produktion och distribution av det dagliga vattnet till hushåll och näringsliv. Ansvaret innebär också att man tar hand om allt avloppsvatten och renar det innan det återförs till naturen i det ständiga kretsloppet.
  • De delar som inte ingår i den allmänna VA-försörjningen är åtgärdsprogram (bilaga 3), dagvattenpolicy (bilaga 4), riktlinjer för dagvattenhantering (bilaga 5) och skyfallsanalys för Vara kommun (bilaga 6).

Utförda åtgärder i handlingsprogram

Uppfyllda eller borttagna åtgärder redovisas nedan med tre års historik.

Åtgärd

Utförare

Klart

Kommentar

 

 

 

Kvalitetssäkring av planen

Vattentjänstplanen ska revideras i samband med aktualitetsförklaring varje mandatperiod.

Huvudansvarig för uppdatering är VA-chef.

Den färdiga vattentjänstplanen består av ett textdokument, ”Vattentjänst-plan Vara kommun”.

Inmatning i databas (SMP) bör vara klar under februari månad varje år. Ekonomiskt årsresultat bör matas in före mars månads utgång.

Utifrån att värderings- och trendrapporter samlats in kallas sedan VA-avdelningen (senast under april månad) för heldagsseminarium (1–2 dagar) där mål, strategier och åtgärdsprogram följs upp. Revideras eller tillkommer mål ska detta förankras politiskt om det är av väsentlig betydelse. Åtgärds-programmet ska alltid förankras i nämnden.

Beslut angående Vattentjänstplan

Beslut att upprätta vattentjänstplan har fattats i tekniska nämnden 22 januari 2024 § 5. Planen fastställdes i kommunfullmäktige 29 april 2024 § 24.

Bilagor

  • Bilaga 1 Utdrag ur Lag 2006:412 om allmänna vattentjänster
  • Bilaga 2 Allmän vatten- och avloppsförsörjning
  • Bilaga 3 Åtgärdsprogram
  • Bilaga 4 Dagvattenpolicy för Vara kommun, antagen av kommunfullmäktige 2022-02-28 § 6
  • Bilaga 5 Riktlinjer för dagvattenhantering, antagna av tekniska nämnden 2022-06-13 § 99
  • Bilaga 6 Skyfallsanalys för Vara kommun, översiktlig översvämningskartering vid skyfall, november 2015
  • Bilaga 7 Vattenförsörjningsplan (ska tas fram under mandatperioden)

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 1 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?