Sponsringspolicy

Antagen av kommunfullmäktige 27 maj 2024 § 35

Syfte

Sponsring är ett sätt för externa aktörer att stödja det kommunala uppdraget och stärka en verksamhet eller andra beslutade insatser/åtgärder (guldkant). Policyn anger förhållningssätt för hur kommunen kan ta emot sponsring. Policyn ger nämnder och verksamheter stöd för att avgöra när och hur sponsring kan ske. Det är samtidigt viktigt att sponsring inte sker på ett sätt som medför misstanke om muta, jäv eller annan otillbörlig påverkan på vilka beslut som fattas eller hur den kommunala verksamheten bedrivs. Sponsringspolicyn samverkar därför med styrdokument som syftar till att motverka mutor och korruption.

Definition

Sponsring innebär att en extern aktör, sponsor, tillhandahåller kontanta medel, varor eller tjänster i utbyte mot någon form av motprestation från mottagaren som innebär att sponsorn uppmärksammas.

Om medel, vara eller tjänst ges utan att det finns krav på betalning, annan ersättning eller motprestation är det inte fråga om sponsring utan om en gåva.

Samverkan mellan kommunen och extern aktör räknas inte som sponsring. Samverkan innebär att alla parter bidrar till projektet och att ingen part får en motprestation i form av pengar, varor eller tjänster.

Om kommunen ger en extern aktör stöd är det inte sponsring, utan ett bidrag som ansvarig nämnd kan ge utifrån sina befogenheter i lag, reglemente eller av ett annat av kommunfullmäktige fattat beslut, exempelvis Regler för bildningsnämndens stöd till föreningar och folkbildning.

Allmänt

Övergripande utgångspunkt

All sponsorverksamhet ska präglas av öppenhet. Det ska därför fattas tydliga skriftliga beslut om att ta emot sponsring och vad sponsringen innebär.

Nämnderna kan också anta vägledningar för sponsring specifikt av dess verksamhet. Sponsring får inte ge sponsorn inflytande över kommunala beslut eller leda till att kärnverksamheten blir beroende av sponsring för att kunna bedrivas.

Sponsring får inte medföra att barn som deltar i förskole-, skol- eller fritidsverksamhet på ett otillbörligt sätt exponeras för reklam och marknadsföring.

Aktörer

Sponsorn ska bedriva ekonomiskt seriös verksamhet. Kommunen ska därför alltid göra kontroller motsvarande de som görs vid upphandling, så att aktören inte har skatteskulder eller skulder avseende sociala avgifter om den är arbetsgivare.

Sponsring ska inte tas emot om samarbetet av etiska eller andra skäl kan ifrågasättas eller där sponsringen skulle stå i konflikt med övergripande politiska mål. Sponsring kan inte tas emot från

  • politiska partier
  • religiösa samfund
  • aktörer som säljer eller representerar, tobak, alkohol och droger.

Sponsring kan i samband med idrottsverksamhet tas emot av Svenska Spel om sponsringen är ett led i bolagets stöd till svensk idrottsrörelse. I övrigt ska sponsring inte tas emot från aktörer som säljer eller representerar spel.

Avtal om sponsring

Vid sponsring ska ett avtal upprättas mellan Vara kommun och den tilltänkta sponsorn (se bilaga med avtalsmall). Avtalet ska innehålla uppgifter om:

  • Prestation och motprestation
  • Syfte och mål med sponsorsamarbetet
  • Avtalstid och hävnings-/uppsägningsklausul
  • Återbetalning om verksamheten upphör under pågående avtalsperiod

Uppföljning

Nämnden ska följa upp att avtalet om sponsring har efterlevts och om sponsringen uppfyllt de uppsatta målen. Uppföljningen ska också fungera som underlag för kommande sponsringsärenden. En pågående sponsring ska utvärderas innan ett beslut om förlängning fattas. Ansvar för uppföljning av att policyn efterlevs ligger på respektive nämnd.

Att ta emot sponsring

Sponsring ska vara ett mindre komplement till kommunens egen finansiering och får inte ge sponsorn inflytande över kommunala beslut, erforderliga lov- och tillståndsprocesser eller annat handlingsutrymme.

Vara kommun välkomnar således sponsring i en omfattning som inte medför att den kommunala verksamheten blir beroende av stöd från sponsorer för att kunna bedrivas. Sponsring kan därför inte avse den löpande driften av verksamheter.

Direkta kringkostnader och framtida kostnader i form av drift och underhåll ska beaktas i bedömningen av om sponsring är lämplig. Sponsring ska inte vara avgörande för en kommunal verksamhet genomförs eller inte. Det innebär att sponsring ska avse befintlig eller redan planerad verksamhet

Motprestationen

Motprestationen kan bestå av att sponsorns namn och/eller dess varumärke exponeras på en byggnad, vid ett evenemang eller något motsvarande. Dock sker detta i linje med antaget skyltprogram samt inom ramen för tillstånds – och lovprocesser. Detta ska ske på ett sätt så att kommunen inte uppfattas ha tagit ställning för sponsorn eller dennes produkter. Mer detaljerad information om näringsidkares produkter/verksamhet kan utgöra en för kommunen otillåten marknadsföring av en enskild näringsidkare och ska därför undvikas. All skyltning ska ske enligt gällande regler.

Kontaktcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Stängt Öppnar 1 jul kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?